Sobota, 20. dubna 2024

Letošní první farmářské trhy v Plzni přilákaly desetitisíce lidí

Letošní první farmářské trhy v Plzni přilákaly desetitisíce lidí

Devět farmářských trhů pořádaných od května v centru Plzně přilákalo téměř 30.000 lidí z Plzeňska. Velmi úspěšná akce občanského sdružení ENVIC začne znovu příští rok v březnu a bude se opakovat do prosince po dvou týdnech, možná po týdnu. Organizátoři chtějí otevřít také farmářský obchod se zbožím malých výrobců potravin z Plzeňského kraje. Po dnešní poslední letošní akci, na niž přišlo 2500 lidí, to ČTK řekl koordinátor trhů Tomáš Popp.

"Chceme co nejkratší interval trhů, aby lidé chodili průběžně po celý den a netvořily se velké chumly," dodal. Organizátoři už požádali centrální městský obvod, aby se mohly trhy rozšířit také na silnici před nádvoří hotelu Gondola a na trávníky podél Mlýnské strouhy. Prodejců by mělo být do 50, mírně více než dnes, téměř výhradně z kraje.

Výjimkou je zelenina, která se v regionu ve velkém příliš nepěstuje. U masa, uzenin, jablek a brambor je kraj velmi bohatý, uvedl Popp. Produkty prodávají přímo výrobci, organizátoři netolerují třetí osoby. "Měli jsme tu prodejce, kteří nedokázali doložit, odkud zboží pochází. Rozloučili jsme se s nimi, i když v Praze prodávají," dodal. Trhovci, kteří jezdí také do Prahy, dnes uvedli, že v Plzni prodají stejně zboží.
"Je to zviditelnění firmy. Kultura nakupování v supermarketech už se přežila a lidé chtějí něco jiného. Prodejce ale musí přijít s originalitou a kvalitou. Navíc trhy oživí centrum města," řekl Michal Šnebergr z rodinného řeznictví v Železné Rudě.

Původně měly být trhy jednou měsíčně na zkoušku. "Ale na první akci, kdy tu bylo 15 stánků, tu bylo tolik lidí, že jsme museli zvýšit jejich frekvenci," dodal Popp. Z Plzně se poučily Klatovy, Domažlice a Tachov. Podle Poppa tam fungují trhy také dobře.

"Nákup potravin se také díky farmářským trhům vrací do normálních kolejí. Začaly se natáčet kuchařské pořady, mluví se o jídle. Lidé pochopili, že tomu, co konzumovali v supermarketech, něco chybělo, viz český česnek. Najednou zjistili, že ten čínský nemá chuť ani vůni. Český už je vyprodaný a farmáři nemají sadbu," dodal.

ENVIC také zřídil populární webové stránky www.plzensketrhy.cz, kde jsou kontakty na všechny prodejce. "Na ostatních trzích to není, protože se organizátoři bojí, že jim bude někdo prodejce přetahovat. My jsme ale do toho šli s tím, že budeme podporovat konkrétní zpracovatele a sedláky," řekl Popp. Pokud tedy člověk nenakoupí na trzích, tak za farmářem dojede. Všichni mají prodej ze dvora, který rozšiřují. Organizátorům se dále podařilo propojit farmáře s restauracemi.

Hotel poskytuje nádvoří i servis zdarma, od třetího trhu platí trhovci 500 korun za stánek, které zajišťuje ENVIC. Pro příští rok požádalo Plzeň o peníze na nákup dalších stánků.

Václav Prokš

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů