Středa, 24. dubna 2024

Německo kvůli dioxinu zavřelo dalších 934 farem

Už ve 13 z celkem 16 spolových zemí Německa byl odhalen rakovinotvorný dioxin ve vzorcích masa a vajec a ke 4700 zavřeným farmám přibývají další. Na vině je kontaminovaný krmný tuk, který obsahoval více než 77násobek povoleného množství dioxinu.

Německo kvůli dioxinu zavřelo dalších 934 farem

Německá dioxinová aféra se šíří. Spolkové ministerstvo zemědělství v sobotu oznámilo, že objevilo dalšího výrobce krmiv, který je podezřelý, že se v jeho produktech nachází jedovatý rakovinotvorný dioxin. Dodatečně bylo proto uzavřeno dalších 934 podniků ve spolkové zemi Dolní Sasko.

Mezi téměř tisícovkou firem je 110 drůbežáren, 403 vepřínů a 248 podniků na chov selat. Podezřelé krmivo bylo vyváženo mimo jiné do Severního Porýní-Vestfálska, Braniborska a Bavorska.

Kvůli výskytu dioxinu ve vejcích a v mase bylo už dříve preventivně uzavřeno přes 4000 farem a drůbežáren.

Podezřelá krmiva

Podezřelý výrobce úřadům nenahlásil své dodavatelské vztahy. Spolková ministryně zemědělství Ilse Aignerová včera vyzvala k potrestání odpovědných činitelů: "Dostávala jsem z dolnosaské strany opakovaná ujištění, že zemské úřady odpovědné za dohled nad výrobou krmiv a potravin provedly všechna potřebná opatření," prohlásila ministryně.

Odpovědnost by měl nést dolnosaský ministr životního prostředí Hans-Heinrich Sander (FDP) zastupující ministra zemědělství.

Dioxinová hrozba

Dioxin (2,3,7,8-tetrachloro-dibenzo(1,4)dioxin, TCDD) je kyslíkatá heterocyklická sloučenina, která se díky svým vlastnostem téměř nerozpouští ve vodě, zato však velmi dobře v tucích.

Z nich se zároveň v podstatě neodbourává, a tak dochází k jeho akumulaci v organismech a přetrvávání v životním prostředí. Při vystavení vysoké koncentraci dochází k poškození kůže, zánětům sliznic a plicní tkáně, chronické vystavenní nižším dávkám má rakovinotvorné účinky, poškozuje játra a nenarozený plod v těle matky.

Zdroj:Podniky a trhy
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů