Pátek, 19. dubna 2024

Regenerace zámeckého parku Kačina (Muzeum českého venkova)

Regenerace zámeckého parku Kačina (Muzeum českého venkova)

Národní zemědělské muzeum Praha se rozhodlo reagovat na některé nepřesné a neúplné informace v regionálním tisku, které se objevily v souvislosti s obnovou parku na zámku Kačina, který je sídlem jeho největší mimopražské pobočky - Muzea českého venkova.

Kontrolní den za účasti investora, dodavatele, autorského a technického dozoru, který proběhl 3. února t. r. konstatoval, že realizace prací na regeneraci zámeckého parku na Kačině úspěšně pokračuje. Práce probíhají podle stanoveného harmonogramu, drobné zpoždění je pouze s odvozem dřeva. Zároveň bylo konstatováno, že nedochází ani k odchylkám v rozsahu prací stanovených projektem. Povolení, na jejichž základě byl projekt schválen, i projekt samotný, jsou k nahlédnutí v pobočce Národního zemědělského muzea na zámku Kačina. Zástupce investora pouze upozornil na názory místních entomologů v regionálním tisku, které vycházejí z neúplných a nepřesných informací o realizovaném projektu.

Projekt Regenerace zámeckého parku Kačina byl zpracován na základě několikaletého studia historických i přírodních podkladů. Nejprve vznikla studie Regenerace zámeckého parku Kačina a následně samotný projekt regenerace. Ten byl předložen a následně schválen k podpoře z Operačního fondu životního prostředí EU. Na jeho financování se podílí Evropský fond pro regionální rozvoj, Státní fond životního prostředí a Národní zemědělské muzeum Praha.

Předložení projektu předcházelo více než roční schvalovací řízení, během něhož byly orgány památkové péče i orgány ochrany přírody, včetně Agentury ochrany přírody a krajiny a České inspekce životního prostředí, doladěny jednotlivé detaily projektu tak, aby splňoval záměr regenerace historické krajinné úpravy a současně aby i regenerovaný park poskytoval dostatečnou ochranu zde žijícím živočichům i rostoucím druhům bylin a dřevin. Vzhledem ke skutečnosti, že zámecký park Kačina byl prohlášen evropsky významným územím Natura, s potenciálním výskytem brouka páchníka hnědého a reálným výskytem několika dalších ohrožených druhů živočichů, bylo k posouzení vlivu projektu na životní prostředí provedeno zjišťovací řízení.

Celý projekt v hodnotě téměř 22 mil. Kč realizuje firma Zahrada Olomouc, s.r.o., která vzešla jako vítěz řádného výběrového řízení. Realizace projektu byla zahájena 16. září. 2010 a má být ve dvou etapách dokončena 30. září 2013. Průběh realizace projektu je pravidelně hodnocen a koordinován prostřednictvím kontrolních dnů. Na kontrolní dny jsou pravidelně zváni zástupci příslušných orgánů ochrany přírody a památkové péče i profesionální entomolog a za jejich dohledu realizace projektu probíhá. Při žádném z dosavadních kontrolních dnů nebylo zjištěno jakékoli pochybení, které by bylo v rozporu se zákony týkajícími se ochrany přírody či památek.

Zámecký park na Kačině je významnou památkou zahradního umění z konce 18. a z první třetiny 19. století, se zachovalou vysokou autenticitou, přičemž kompozice skupin stromů z velké části odpovídá období jeho založení. Protože dřívější komunikace zčásti zanikly, stejně tak jako pohledové vazby do okolní krajiny, je potřebné je částečně obnovit. Předmětem evropské podpory je v projektu celková obnova vegetačních prvků, v jejímž rámci budou káceny a ošetřeny i dřeviny, odstraněny pařezy, založeny trávníky a vysázeny stromy a keře tak, aby byla v hlavních rysech obnovena podoba zámeckého parku z doby jeho vrcholného rozkvětu v 30. letech 19. století.

Kontakt: Mgr. Lubomír Maršík, PR/marketing, tel.: +420 220 308 382, mobil: +420 602 932 578; fax: +420 233 372 561; e-mail: lubomir.marsik@nzm.cz ; www.nzm.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů