Čtvrtek, 28. března 2024

EU by měla více podporovat sladkovodní rybářství, prosazuje ministr Fuksa

EU by měla více podporovat sladkovodní rybářství, prosazuje ministr Fuksa

K výraznější podpoře sladkovodního rybářství akvakultury vyzval Evropskou komisi ministr Fuksa společně s představiteli resortu zemědělství Maďarska, Rakouska, Slovenska a Lucemburska. Rada pro zemědělství a rybářství v pondělí už potřetí jednala o budoucí Společné zemědělské politice, dále lepších životních podmínkách pro nosnice nebo o používání živočišných bílkovin v krmivech.

Česká republika iniciovala setkání vnitrozemských států Evropské unie s komisařkou pro námořní záležitosti a rybolov Marií Damanaki. Ministr Fuksa jí předal deklaraci vnitrozemských států k sladkovodní akvakultuře. Česká republika dlouhodobě upozorňuje na nezastupitelnou roli sladkovodní akvakultury pro jednotlivé země i v kontextu EU a její význam nejen pro spotřebitele, ale také pro životní prostředí. "Udržitelná sladkovodní akvakultura by se měla stát jedním z pilířů budoucí podoby Společné rybářské politiky. Tomuto významu musí odpovídat i podíl na rozpočtu," uvedl ministr Fuksa. "Domníváme se také, že sladkovodní akvakultura má velký růstový potenciál, který bychom měli všestranně podporovat, a to jak posíleným financováním, tak vytvářením dobrého prostředí pro její další rozvoj, a to včetně nezbytného zjednodušení předpisů." Předáním deklarace Česká republika spolu s dalšími vnitrozemskými státy vyjádřila Evropské komisi jasně své priority v souvislosti s přípravou legislativních návrhů k budoucí podobě Společné rybářské politiky a tyto priority eurokomisařka ocenila.

Český ministr zemědělství Ivan Fuksa, stejně jako mnoho jeho evropských kolegů, podporuje prověření současného úplného zákazu krmiv z živočišných bílkovin, neboli masokostní moučky. "Zmírnění zákazu by vedlo k zvýšení konkurenceschopnosti českých producentů živočišných komodit, protože by nebyli tolik závislí na externích zdrojích bílkovin, například sóji. Samozřejmě jakákoli změna následovat až po důkladných vědeckých analýzách," uvedl ministr Fuksa. Členové Evropské komise přislíbili, že zahájí práce na možné revizi zákazu, za předpokladu, že nedojde k žádnému negativnímu dopadu na zdraví osob či zvířat.

Odmítnutí naopak se dostalo myšlence prodloužit přechodné období pro některé státy, které by umožnilo chovatelům držet nosnice v tzv. neobohacených klecích. Čeští zemědělci se připravili na zákaz chovu nosnic v takových klecích, který začne platit od 1. 1. 2012. Včas zahájili výměnu za klece, ve kterých mají nosnice více prostoru a pohodlí. "Oddálení zákazu neobohacených klecí by znamenalo zmaření vložených investic a poškození konkurenceschopnosti producentů, kteří do výměny technologií už investovali. Česká republika proto od Evropské komise očekává přísnou kontrolu dodržování unijní legislativy," řekl Ivan Fuksa.

Zdroj: Ministerstvo zemědělství ČR

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů