Úterý, 16. dubna 2024

Farmáři požadují zmírnění takzvané nitrátové směrnice

Farmáři požadují zmírnění takzvané nitrátové směrnice

Asociace soukromého zemědělství (ASZ) požaduje zmírnění českého výkladu takzvané nitrátové směrnice upravující nakládání zemědělců se statkovými hnojivy, uvedla asociace na webu. Stát by měl podle farmářů zejména snížit rozsah takzvaných zranitelných oblastí. Ty v současnosti zahrnují zhruba polovinu zemědělské půdy v ČR. Česko je podle asociace u výkladu směrnice přísnější než stanoví evropská směrnice.

Rozsah plochy zranitelných oblastí podle ASZ sedláky výrazně omezuje při hospodaření především v rostlinné výrobě. Rolníci na těchto územích například nesmějí hnojit v některých obdobích a mohou na obhospodařované půdě aplikovat jen limitované množství dusíku. Stát prý přitom podle směrnice vymezovat ohrožené oblasti nemusí, pokud plní akční program podle směrnice.

"Ten naše země provádí, a tudíž je na místě konstatování, že náš stát je přísnější než stanoví evropský předpis," stojí v prohlášení, podle nějž jsou tím čeští zemědělci zatěžováni zbytečnou byrokracií a omezováni v podnikání. Omezování hnojení totiž znamená nejen nižší výnosy, ale paradoxně prý může také zhoršit kvalitu půd a zvýšit tím riziko vzniku eroze.

Asociace také argumentuje tím, že od roku 2003, ze kdy nařízení vlády pochází, se situace v zemi výrazně změnila. V ČR od té doby podstatně klesl objem živočišné výroby a tedy i produkce statkových hnojiv. Tím se výrazně snížilo riziko nadměrného zatížení životního prostředí.

Zemědělci budou muset s pomocí peněz z evropských fondů a státního rozpočtu do konce roku 2013 investovat do skladů pro statková hnojiva ve zranitelných oblastech České republiky zhruba 2,8 miliardy korun, aby splnili požadavky směrnice.

Ministerstvo životního prostředí by mělo letos předložit přezkoumání vymezení zranitelných oblastí. Asociace se proto na MŽP i na ministerstvo zemědělství obrátila s žádostí o snížení jejich rozsahu.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů