Již tuto sobotu (2. dubna 2011) se uskuteční první Plzeňské farmářské trhy v roce 2011. Opět se odehrají na tradičním místě - nádvoří hotelu Gondola (Pallova 12, u Mlýnské strouhy) od 8 do 13 hodin. Pořádá je občanské sdružení ENVIC ve spolupráci s hotelem Gondola a jsou součástí projektu Plzeň 2015.
První letošní Plzeňské farmářské trhy už v sobotu!
Plzeňské farmářské trhy nyní každých 14 dní
Po zkušenostech z minulého roku se organizátoři rozhodli zvolit pravidelnou 14 denní frekvenci konání trhů. Začínat se bude vždy v 8 hodin a končit zhruba ve 13 hodin. Prodejní prostor by měl být zvětšen rozmístěním stánků na chodník Pallovy ulice.
"Klademe důraz na prodej samotnými farmáři či zpracovateli. To právě návštěvníci nejvíce oceňují - vysokou kvalitu a dohledatelný původ. Navíc podpora potravin z blízka představuje příležitost nejen pro samotné výrobce, ale i pro udržitelnou lokální ekonomiku, cestovní ruch a životní prostředí.", vysvětluje Tomáš Popp, koordinátor Plzeňských farmářských trhů.
Špičkové potraviny nejen z Plzeňského kraje
Na prvním Plzeňském farmářském trhu se představí již tradiční, ale i noví prodejci:
- zelináři ze Zlínska, Plzeňska i Středních Čech
- ovocnáři z Nebílov a Skočic
- pekaři ze čtyř pekáren -- Rendl ze Sušice, Pištec z Kolína, Zídkovi z Plzně a pekaři z Dobřan
- pěstitelé hlívy z farmy Svatá Máří
- kachny a vajíčka přiveze farma NELI
- čerstvé i zpracované ryby z CHKO Český les a ze Šumavy (Pstruhařství mlýny)
- mléko z pojízdného mlékomatu
- maso a uzeniny od mnoha uzenářů -- Angus meat ze Soběsuk, Dvořák z Bělé nad Radbuzou, Matějka z Letin, své biouzeniny (biouherák, biolovečák) představí pan Sklenář ze Sasova, zvěřinové uzeniny bude prodávat ZEFA VOLARY a pan Bubeníček z Úněšova
- mošty nabídnou ovocnáři z Nebílov a ze Šťáhlav
- vajíčka od slepic chovaných ve venkovních výbězích nabídne pan Martínek z Osvračína
- hovězí maso v biokvalitě bude prodávat pan Uher farmář z Hostouně u Domažlic
- mléčné výrobky oceněné značkou Regionální potravina představí minimlékárna Joma
- kozí, kravské i ovčí sýry bude možné zakoupit z farmy Belina, Březí a z Horského statku Abertamy
Úplnou novinkou bude prodej bramborových knedlíků, plněných uzeným masem a škvarkami vyráběných dle tradiční receptury pana Martina Lakó z Plzně. Nebude chybět ani med od včelařů z Plzeňského kraje. Prodávat se budou i kraslice od pana Brůhy, který je okrašluje broušením, voskem či lepením slámou. Více informací o prodejcích uveřejňujeme na www.plzensketrhy.cz.
Tématem příštích trhů budou ryby
Plzeňské farmářské trhy budou 16. dubna věnovány především Velikonocím a rybám. Jejich součástí bude kuchařská show a další aktivity zaměřené na ryby. Představí se na nich kampaň Ryba domácí. Návštěvníci se mohou těšit na ochutnávky či zajímavé recepty. Prodávat se budou pstruzi, siveni, jeseteři, kapři a další ryby. Nabídnou je rybáři z Klatov, pan Krutina z Českého lesa a Pstruhařství mlýny.
Kontaktní osoba: Tomáš Popp
Telefon: 739 654 834
E-mail: tomas.popp@envic.cz