Čtvrtek, 28. března 2024

Třináct zahrad v Jihomoravském kraji se pyšní plaketou Přírodní zahrada

Třináct zahrad v Jihomoravském kraji se pyšní plaketou Přírodní zahrada

Představte si zahradu, kde se nehnojí umělými hnojivy a nepoužívají se chemické postřiky, zato v ní mají příjemný životní prostor živočichové, rostliny i lidé. Majitelé třinácti takových zahrad v Jihomoravském kraji získali za svůj přístup k přírodě plaketu Přírodní zahrada.

Plaketa Přírodní zahrada byla slavnostně předána permakulturní zahradě Rozmarýnek v Brně-Jundrově, která je v péči Centra ekologické výchovy Lipka a konají se zde desítky kroužků, táborů a výukových programů pro děti. Dalších dvanáct oceněných majitelů soukromých zahrad je z různých míst Jihomoravského kraje, od Znojmo po Boskovice. Slavnost s předáváním plaket navštívilo kolem stovky lidí, kteří se dověděli, jak o zahradu pečovat přírodním způsobem. Někteří si s dětmi vyzkoušeli přírodovědné i tvořivé aktivity, jiní shlédli prezentaci přírodních zahrad v Jihomoravském kraji a položili odborníkům otázky k péči o zahradu.

permakulturaEkologický institut Veronica postupně oceňuje zahrady, které s přírodou spolupracují, a buduje síť ukázkových přírodních zahrad otevřených pro veřejnost. Inspirace pochází z dolnorakouského hnutí Natur im Garten (Příroda v zahradě). V Dolním Rakousku vlastní soukromé přírodní zahrady několik tisíc lidí, jako turisté zde můžete shlédnout i desítky ukázkových zahrad, od tradičních selských zahrádek po výstaviště starých odrůd ovoce a zeleniny.

"Jihomoravské zahrady zabírají větší plochu než zdejší přírodní rezervace, pro ochranu přírody tedy mohou být významným prvkem," říká Veronika Fišerová z Ekologického institutu Veronica. "Často v nich ale místo pro přírodu není - zvláště pokud se používají herbicidy a pesticidy. O zahradu se dá ale pečovat i zcela jinak: přilákat užitečné ježky, ptáky či střevlíky, kteří hubí škůdce, založit kompost a používat ho jako kvalitní hnojivo místo kupovaného substrátu, pěstovat vedle sebe takové druhy zeleniny, které si navzájem svědčí nebo vysadit rostliny přizpůsobené na místní podmínky. Zahrada pak může být oázou života i uprostřed města, kde mnoho vzácných živočichů jinak nenachází úkryt a potravu."

Majitelé přírodních zahrad si ocenění váží a berou ho jako závazek do budoucna. "Zahrada učí člověka respektovat přírodní zákonitosti a já chci s přírodou spolupracovat a ne bojovat", říká Hana Rejmanová, která vlastní dvě oceněné zahrady, v Brně-Ořešíně a v Hostimi na Znojemsku. "Je příjemné, když je člověk za svoji snahu oceněn. Navíc se přihlášením do sítě přírodních zahrad seznámí s lidmi, kteří smýšlejí podobně jako on."

Žádat o plaketu pak může u Ekologického institutu Veronica každý, kdo splní několik základních kritérií. Na jeho zahradě ho navštíví odborný poradce a s majitelem zkonzultuje, jak o zahradu pečovat. Ekologický institut Veronica shromáždil už nyní dalších dvacet přihlášek, další předávání plaket v Brně proběhne v září.

>>>
Veronika Fišerová
koordinátorka projektu Přírodní zahrady bez hranic
veronika.fiserova@veronica.cz
tel. 775381675

Ekologický institut Veronica
Panská 9, 602 00 Brno
www.veronica.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů