Sobota, 20. dubna 2024

MZe:ČR kvůli erozi zemědělské půdy hrozí od EU pokuta 180 mil. Kč

MZe:ČR kvůli erozi zemědělské půdy hrozí od EU pokuta 180 mil. Kč

Evropská komise navrhla Česku kvůli erozi zemědělské půdy pokutu 180 milionů korun. Ministerstvo zemědělství nyní rozhodnutí EK studuje a nevyloučilo odvolání. ČTK to dnes sdělila mluvčí MZe Tereza Dvořáčková, podle které mohla být sankce mnohem vyšší, avšak díky aktivitě ministerstva je na spodní hranici možného rozpětí. Erozí je nyní v Česku ohrožena téměř polovina orné půdy.

"EK sankce navrhuje ještě za minulé období 2006 až 2008, kdy byla pravidla správné zemědělské praxe v ČR nastavena tak benevolentně, že v tomto okamžiku čelíme reálné hrozbě pokuty. Návrh EK nyní detailně vyhodnocujeme a následně zvážíme možnosti odvolání," uvedl ministr zemědělství Ivan Fuksa.

Fuksa zároveň upozornil, že po jeho nástupu do funkce byly podmínky hospodaření na zemědělské půdě výrazně zpřísněny, čímž MZe předešlo vyšší pokutě ze strany EU. "Sankce původně hrozila více než miliardová. Jen díky aktivitě a intenzivnímu vyjednávání ve spolupráci se stálým zastoupením se nám podařilo odvrátit nejhorší," podotkl Fuksa.

Smývání ornice a tím i zhoršování kvality půdního fondu a vod má zamezit Fuksou iniciované vládní nařízení, které od 1. července rozšíří platnost takzvaných standardů dobrého zemědělského a environmentálního stavu (známých pod názvem GAEC) i na mírně erozně ohrožené půdy.

Podle vládního nařízení je nyní v Česku ohroženo erozí 44,62 procenta z celkové rozlohy orné půdy. Poškození tedy hrozí na 1,136.548 hektarech. Podle dřívějších vyjádření Svazu vlastníků půdy přicházejí její majitelé v důsledku eroze o půdu v hodnotě až desítek miliard korun.

Povinnost plnit standardy GAEC platí pro zemědělce, kteří jsou příjemci přímých plateb od vstupu země do EU. Od roku 2009 je pak jejich plnění také součástí takzvaných kontrol podmíněnosti. V případě, že žadatel tyto standardy nesplňuje, mohou mu být sníženy, v krajním případě vůbec neposkytnuty dotace. Standardy jsou průběžně doplňovány a aktualizovány.

Podle podmínek GAEC musí například žadatelé o dotace hospodařící na svažitých pozemcích ponechávat strniště sklizené plodiny minimálně do 30. listopadu. To má vést k omezení smývání půdy, zpomalení povrchového odtoku vody a většímu zadržování vody v krajině. Na svažitém terénu by farmáři neměli pěstovat širokořádkové plodiny jako kukuřice, brambory nebo řepa, případně tyto plodiny pěstovat s využitím technologií šetrnějším k půdě.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů