Pátek, 29. března 2024

Sněmovna podpořila novelu zákona o ekologickém zemědělství

Sněmovna podpořila novelu zákona o ekologickém zemědělství

Poslanecká sněmovna dnes v prvním čtení podpořila vládní novelu zákona o ekologickém zemědělství, která má kromě jiného zjednodušit předpisy a vydávání výjimek z pravidel nebo zkvalitnit kontrolní systém. Novela, která reaguje na změny v evropské legislativě, jež nastaly od roku 2009, neobsahuje změny pravidel hospodaření. Hlavní změny, které přináší, jsou spíše administrativní a mají přispět k lepšímu fungování systému ekologického zemědělství.

Novela má například zjednodušit registraci nových ekologických zemědělců včetně zrušení tisícikorunového správního poplatku za podání žádosti o registraci. Návrh má také ministerstvu zemědělství nově umožnit ukládat kontrolním organizacím dohlížejícím nad ekofarmáři v případě zjištěných pochybení pokuty až do čtvrt milionu korun.

Ekologičtí zemědělci se již dnes musí podřizovat speciálním kontrolám svého hospodaření. Mohou si přitom vybírat, která ze tří ministerstvem pověřených informací je bude kontrolovat. Nejsou-li s kontrolní organizací spokojeni, mohou v budoucnu přejít k jiné.

Počet ekologických zemědělců v Česku stále roste. Loni se zvýšil téměř o třetinu na více než 3500. Jak dnes řekl zpravodaj k zákonu Josef Šenfeld (KSČM), ročně přibývají stovky ekologických zemědělců a tento trend potrvá i v příštích letech. Plocha půdy obhospodařované podle pravidel ekologického zemědělství vzrostla meziročně téměř o 50.000 hektarů a její podíl na veškeré zemědělské půdě přesáhl 10,5 procenta.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů