Sobota, 20. dubna 2024

Soutěž Regionální potravina už zná letošní vítěze ve všech krajích České republiky

Soutěž Regionální potravina už zná letošní vítěze ve všech krajích České republiky

Ve všech krajích už znají letošní vítěze soutěže Regionální potravina. Nově tak může tuto značku po čtyři roky užívat 99 výrobků, které přibyly k loňským 71. Projekt Ministerstva zemědělství po loňském úspěšném prvním ročníku zaznamenal i letos velký zájem producentů, zemědělců i spotřebitelů.

Druhý ročník soutěže, ve kterém byli jako poslední vyhlášeni na počátku prázdnin vítězové z Karlovarského, Moravskoslezského a Jihomoravského kraje, přinesl několik novinek. Například, že značka je udělována namísto na šest let nově pouze na čtyři roky. Také se rozšířily soutěžní kategorie z šesti na devět, aby hodnocení bylo co nejobjektivnější. Vlastní kategorii z loňské "pekařské a cukrářské výrobky" tak mají "cukrářské výrobky a cukrovinky", k rozdělení došlo také u "sýrů" a "ostatních mléčných výrobků" nebo se mezi masnými výrobky zvlášť hodnotí ty trvanlivé, tedy hlavně nejrůznější klobásy a tvrdé salámy.

"Letošní novinkou je také sedmidílný televizní pořad Toulavá kamera ochutnává Česko, který soutěž doplní. První díl mohou diváci sledovat v pátek 22. července na ČT 1. Jeho průvodci Iveta Toušlová a Josef Maršál představí různé regionální podniky, místní tradice a také samozřejmě regionální potraviny," říká ministr zemědělství Ivan Fuksa.

Ocenění výrobci z loňského i letošního roku se shodují, že značka Regionální potravina má význam, zaznamenávají například zvýšený zájem lidí o takto označené produkty. "Výrobcům, většinou menším a středním podnikům, se tak otvírá další možnost propagace jejich produktů. Zákazníkům se významně rozšiřuje nabídka a možnost zaměřit se při nakupování na kvalitní a čerstvé potraviny," dodává ministr Fuksa. Ucelenou přehlídku oceněných regionálních potravin budou moci zákazníci ochutnat a nakoupit například na veletrhu Země živitelka.

V příloze vítězné výrobky v jednotlivých krajích. Více o soutěži Regionální potravina na potravina.cz/">www.regionalnipotravina.cz.

Tereza M. Dvořáčková
tisková mluvčí MZe

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů