Pátek, 29. března 2024

Asociace regionálních značek na Zemi živitelce 2011

Asociace regionálních značek na Zemi živitelce 2011

Letos poprvé se na mezinárodní výstavě Země živitelka, která začíná ve čtvrtek 25. 8. a potrvá do úterý 30. 8., představí regionální značky společnou prezentací. V pavilonu R3 budou formou venkovské tržnice nabízeny oceněné výrobky z Orlických hor, Podkrkonoší, Prácheňska, Broumovska, Šumavy, Polabí, Hané, Górolsko Swobody, Českosaského Švýcarska, Moravského krasu a Jeseníků. V sobotu 27. 8. dopoledne se navíc uskuteční odborný seminář na téma Regionální značky jako nástroj rozvoje venkovských oblastí, který pořádá ARZ ve spolupráci s Národní sítí Místních akčních skupin ČR. V 1. patře pavilonu Z se zájemci mohou seznámit s realizovanými i připravovanými projekty, které jsou založeny na myšlence regionálního značení.

Seminář představí různé přístupy k regionální značce, jejíž potenciál se uplatňuje například v alternativním cestovním ruchu nebo v podpoře místní ekonomiky a udržitelné spotřeby. Většina prezentovaných projektů je koordinována místními akčními skupinami, které tak naplňují své poslání přispívat ke zlepšování kvality života na venkově. Konkrétně na semináři vystoupí zástupci MAS Moravský kras, MAS Horní Pomoraví, MAS Moravská cesta (Litovelsko-Pomoraví), MAS LAG Strakonicko, MAS Regionu Poodří a MAS Podlipansko. V závěru bude představen i mezinárodní rozměr podpory regionů, ať už v podobě přeshraničních aktivit v Górolsku Swoboda a na Vysočině, nebo formou přenosu zkušeností z úspěšných zahraničních projektů.

Asociace regionálních značek sdružuje již patnáct regionů, které podporují místní výrobky a produkty udělováním vlastní značky. Ta symbolizuje jedinečnost či význam produktu ve vztahu k danému regionu a zároveň region začleňuje do systému ! značení s jednotnými pravidly a charakteristickým vizuálním stylem. V posledním roce se členy ARZ stal Prácheňsko, které díky projektu pěti spolupracujících místních akčních skupin oživuje název historického regionu v jihozápadních Čechách, a Broumovsko, kde se značka uděluje na celém území chráněné krajinné oblasti stejného jména.

Více informací o regionálních značkách sdružených v ARZ včetně podrobného programu semináře najdete na www.regionalni-znacky.cz, informace o regionálním značení v Evropě na www.regional-products.eu, a to v češtině i angličtině.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů