Čtvrtek, 28. března 2024

Podvádět se nevyplatí, kontrole v ekologickém zemědělství nic neunikne

Podvádět se nevyplatí, kontrole v ekologickém zemědělství nic neunikne

Šumperk (29. září 2011) - Tuzemské biopotraviny jsou kvalitní. Dobré jméno potravin s označením bio jim ale občas zhoršují dovezené produkty. Odhalily to preventivní kontroly Státní zemědělské a potravinářské inspekce. PRO-BIO Svaz ekologických zemědělců ve spolupráci se svými členy a dozorovými orgány proto usiluje o to, aby český trh v co největší míře zaplnily tuzemské biopotraviny.

Ve druhém čtvrtletí letošního roku Státní zemědělská a potravinářská inspekce učinila preventivní monitoring biopotravin. Následně provedené laboratorních zkoušky u některých bioproduktů odhalily nepovolené látky. Až na jediný případ se nejednalo o domácí produkty. Přístup orgánů státní správy i dozorové organizace potvrdil, že kontrolní systém je velmi účinný. Bez povšimnutí jím pochybení neprojdou.

K odhalení nedovolených látek v daných produktech přispělo, mimo jiné, také používání mnohem citlivějších přístrojů. Dnes je možné detekovat stále menší koncentrace, které by dříve přístroje u většiny vzorků neodhalily. "Pokud by se jednalo o konvenční potraviny, tak by takové koncentrace nebyly problém. Rozhodně se nejednalo o koncentrace, které by jakkoliv ohrožovaly zdraví spotřebitele. Ovšem v ekologii se to nesmí stávat. Právě proto je vše tak důkladně, ve spolupráci s dotčenými subjekty, prošetřováno," uvedla manažerka PRO-BIO Svazu ekologických zemědělců Kateřina Nesrstová.

U většiny negativně hodnocených vzorků se jednalo o skladové insekticidy či fungicidy, jejichž koncentrace byla tak malá, že byla právě na hranici stanovitelnosti. Odborníci připouští, že ke kontaminaci mohlo dojít např. i při skladování u zpracovatele. To však už producent neovlivní. Ve většině případů se ale jednalo o podlimitní hodnoty.

Kontrolní organizace, v ČR v současné době fungují tři: KEZ (Kontrola ekologického zemědělství), ABCERT a BIOKONT, dále prověřují jednotlivé případy. Provádí šetření u samotných producentů, zda nedošlo náhodou k pochybení např. při skladování či balení biopotravin v jejich provozovnách. "Je nutné dohledat konkrétní původ nepovolených látek a důvod jejich použití, což by bylo mnohem jednodušší, pokud by se jednalo o české biopotraviny. Nicméně samozřejmě spolupracujeme s příslušnými kontrolními organizacemi a orgány v zahraničí i na případech biopotravin dovezených do České republiky," komentuje Ing. Milan Berka, ředitel KEZ a dodává, "v současné době provádíme kontrolu na místě u pěti našich klientů, kteří měli detekovány nepovolené látky ve svých produktech. Výsledky budou známy do konce října. Zavádíme navíc preventivně nové vlastní interní postupy a kontroly, činnost tak neustále zkvalitňujeme."

Výsledky a následné kontroly sleduje rovněž PRO-BIO Svaz ekologických zemědělců na základě podmětů od svých členů. "Hlavní je vždy transparentnost - a to jak v systému, tak vůči spotřebiteli. To, že se na takové případy přijde, je vždy dobře. Svědčí to o dobré a funkční spolupráci mezi orgány státní správy, ministerstvem a hlavně dozorovými organizacemi," uzavřela Kateřina Nesrstová.

Za PRO-BIO Svaz ekologických zemědělců Sylva Horáková

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů