Pátek, 29. března 2024

Návrh reformy společné zemědělské politiky jako šance na ozelenění a změnu, ale také prostor pro lobbing

Návrh reformy společné zemědělské politiky jako šance na ozelenění a změnu, ale také prostor pro lobbing

Dnes byl v České republice, paralelně s ostatními členskými státy Evropské unie, představen legislativní návrh reformy společné zemědělské politiky (SZP) po roce 2013. Návrh Evropské komise, prostřednictvím "telemostu" přímo z Bruselu, na tiskové konferenci uvedl eurokomisař pro zemědělství a rozvoj venkova Dacian Cioloş. Na jeho vystoupení navazovala prezentace zástupců DG Agri ve složení Jean-Jacques Jaffrelot, Lukáš Víšek, Pavel Povolný přímo na zastoupení Evropské komise v Praze.

Čeští ekologičtí sedláci vnímají návrh reformy SZP jako šanci na pozitivní změnu, zároveň jsou si však dobře vědomi, že se tento trend může rychle změnit.

Pro tzv. greeningová opatření (pro posílení ekologické udržitelnosti zemědělského odvětví)by mělo být vyčleněno třicet procent přímých plateb. To rozhodně není zanedbatelná část. Dá se však očekávat, že se v souvislosti s nastupujícím trendem ozelenění společné zemědělské politiky po roce 2013 vzedme řada negativních reakcí, které zejména díky nejasným definicím v návrhu, mohou ještě zamíchat kartami.

"Je dobře, že návrh nezapomíná na boj s klimatickou změnou, že myslí na malé či mladé zemědělce, snížení byrokracie či podporu vědy a výzkumu. Na druhou stranu však podporu samotného ekologického zemědělství v návrhu, stejně jako např. naši kolegové z IFOAM EU, vnímáme jako nedostatečnou. Nejasnosti, které obsahuje, mě nutí k poměrně značné skepsi a obavám. Některé formulace jsou velmi nepřesné a jejich výklad se pravděpodobně bude měnit dle politické vůle a síly Evropské komise," sdělila Kateřina Nesrstová, manažerka PRO-BIO Svazu ekologických zemědělců. Poukázala na to, že právě na prosazení návrhu SZP se totiž bude ukazovat i vliv Evropské komise a postavení ostatních institucí EU po Lisabonské smlouvě, které pochopitelně budou chtít demonstrovat svoji sílu a vymezovat si pozice. "Roztočí se tak další kolo lobbingu a zákulisní boj, který s cíli návrhu SZP nemá až tak mnoho společného. Půjde hlavně o velké ekonomické zájmy. Dá se předpokládat, že provádění a implementace jednotlivých priorit do praxe bude také hodně zajímavé, což zračily oprávněné obavy, a to i ve tvářích samotných zástupců Ministerstva zemědělství ČR," obává se Kateřina Nesrstová.

Z úst eurokomisaře Daciana Cioloşe mimo jiné zaznělo, že SZP je součástí veřejné politiky EU a je třeba ji vnímat v širším kontextu přerozdělení, které také prostřednictvím SZP vyrovnává rozpočtové rozdíly v členských státech. "Chápu toto vysvětlení vývoje návrhu SZP a výše plateb (zohledňujícího historická kritéria), ale souhlasit s ním nemůžu. V současné době už měla být úroveň výše podpory prostřednictvím SZP stejná ve starých, stejně jako nových členských státech. Podobných ,šperků` či dalších překvapení čeká nejen na ekologické zemědělce určitě ještě mnoho," podotkla závěrem Kateřina Nesrstová.

Než však bude schválen definitivní rámec a připravena implementační pravidla dají se očekávat nejen bouřlivé diskuze ale asi i nemalé změny nevylučující ani zvraty.

Za PRO-BIO Svaz ekologických zemědělců Sylva Horáková

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů