Pátek, 29. března 2024

Agrární komora je proti novele usnadňující zábory zemědělské půdy

Agrární komora je proti novele usnadňující zábory zemědělské půdy

Agrární komora se dnes přidala ke kritice přílepku k novele zákona o podporovaných zdrojích energie, který má usnadnit zabírání zemědělské půdy mimo jiném ke stavbám v průmyslových zónách. Hrozí nárůst nevratných záborů zejména té nejúrodnější půdy na rovinách pro stavbu továren či skladišť, sdělila novinářům. Již dříve se proti návrhu ohradila také Asociace soukromého zemědělství (ASZ) a ekologické organizace. Podobná snaha je podle kritiků navíc v rozporu s programovým prohlášením vlády.

Přílepek k novele zákona o podporovaných zdrojích energie, kterou v září podpořil sněmovní hospodářský výbor, na schůzi výboru navrhl do novely vložit bývalý ministr průmyslu a obchodu Milan Urban (ČSSD). Třetí čtení novely je v programu nynější řádné schůze sněmovny. Už před čtyřmi lety se proti praxi přidávat k návrhům zákonů nesouvisející předlohy postavil svým verdiktem Ústavní soud.

V současnosti musí developeři hradit za každý hektar zemědělské půdy, kterou chtějí zastavět, poplatek. Výše poplatků byla letos v lednu poprvé po téměř dvaceti letech výrazněji zvýšena a odstupňována podle kvality pozemku. Několikanásobně dražší než dříve je od začátku roku zejména vynětí nejkvalitnějších půd, které především má novela chránit a zároveň motivovat investory, aby pro stavební či těžební účely upřednostňovali pozemky brownfields nebo méně kvalitní půdu.

Povinnosti platit poplatek byly až dosud zbaveny pouze stavby čistíren odpadních vod, rybníků, zahrad či obytných domů uvnitř zastavěného území. Přílepek proti tomu navrhuje rozšíření výjimky také na dopravní infrastrukturu, distribuční soustavy ale také stavby a úpravy v průmyslových zónách.

Podle Veleby je pikantní skutečnost, že developeři by podle návrhu za zábory zemědělské půdy pro průmyslové či infrastrukturní účely nemuseli platit vůbec nic. To neplatilo ani před listopadem 1989, kdy byly odvody za zábory půdy z pohledu tehdejší kupní síly velmi vysoké, upozornil šéf AK.

"Budeme dělat vše pro to, aby tento zločin nebyl schválen," řekl novinářům Veleba. Agrárníci již odeslali dopisy předsedům všech parlamentních stran a vedení sněmovny a Senátu. V nich politiky vyzývají, aby přílepek z novely odstranili. "Cílem společnosti, poslanců by přece měla být ochrana toho největšího bohatství - půdy, nikoli vylepšení obchodu úzké skupiny, i tak již ziskových developerů a investorů," argumentuje Veleba.

V programovém prohlášení současný kabinet slibuje mimo jiné také předložení novely, která ochrání půdu před zábory a degradací a také navýšení poplatků za její vynětí ze zemědělského půdního fondu.

V důsledku výstavby ubývá v Česku v posledních letech denně 13 až 15 hektarů zemědělské půdy. Staví se přitom nejčastěji na nejkvalitnějších půdách na rovinách v okolí měst. Právě nedávné zvýšení poplatků za její vyjímání z půdního fondu mělo tento nepříznivý jev omezit.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů