Středa, 24. dubna 2024

Sečtěme to byrokratům!

Sečtěme to byrokratům!

Jednu z největších překážek při zemědělském podnikání v ČR stále tíživěji představuje množství zákonů, vyhlášek, metodických pokynů a povinných formulářů, které zemědělce zatěžují v rámci legislativy Evropské unie a jak je koneckonců známou českou specialitou - i nad její rámec. To značně znevýhodňuje zejména menší zemědělské podniky a ve svém důsledku snižuje konkurenceschopnost českého zemědělství i jako celku.

Jak jsme již předeslali, pro loňský úspěch (a zejména potřebnost) ankety o Byrokrata roku v resortu zemědělství jsme se rozhodli vyhlásit její druhý ročník. Hlasování je možné v průběhu jednoho měsíce a vítěz ankety bude opět "odměněn" originální anticenou v rámci slavnostního večera Farma roku 2011, který se uskuteční v pražském divadle ABC ve středu 21. prosince 2011.

V krátké rekapitulaci loňského ročníku jen připomeňme, že byla vybrána desítka absurdních povinností, kterými sedláky, se standardním odkazem tzv. "na legislativu", oblažují nejrůznější zemědělské i nezemědělské instituce a jejichž přínos končí s hranicí budov příslušných úřadů. Zcela po zásluze za některé své počiny a s drtivým přehledem tehdy porazil všechny soupeře Státní zemědělský a intervenční fond.

V letošním roce jsme přistoupili k nominaci deseti úřadů a institucí, které k nárůstu administrativních povinností zemědělců přispívají svými agendami, s nimiž se setkávají obecně všichni zemědělci. Hlasovat lze pouze prostřednictvím internetové stránky www.byrokratroku.cz. Hlasovat je možné do úterý 20. prosince 2011 (do 14,00 hodin). Poté budou hlasy sečteny a druhý den zveřejněny právě na slavnostním večeru Farma roku 2011.

Proti nadbytečné byrokracii již řadu let bojuje zejména Asociace soukromého zemědělství ČR (ASZ), která také iniciovala vznik Antibyrokratické komise (ABK) ministerstva zemědělství. V loňském roce ASZ rozšířila tyto své aktivity o vyhlášení "anticeny" Byrokrat roku, jehož výsledky byly prezentovány v průběhu slavnostního večera při vyhlášení soutěže o nejlepší farmu roku.

Můžeme ujistit zemědělskou i nezemědělskou veřejnost, že ani letos ASZ neopustí myšlenku ukázat na zbytečnou byrokracii v resortu a odměnit jejího představitele "úředním" potvrzením o největším byrokratovi, stvrzené nejmocnější ze všech zbraní hromadného ničení naší moderní společnosti - kulatým razítkem.
Ing. Jaroslav Šebek, tajemník ASZ ČR

Kontakty:
Ing. Josef Stehlík, předseda ASZ ČR
tel.: 731 471 572
e-mail: ingjstehlik@seznam.cz

Ing. Jaroslav Šebek, tajemník ASZ ČR
tel.: 777 032 332
e-mail: jaroslav.sebek@asz.cz

www.byrokratroku.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů