Pátek, 19. dubna 2024

Čeští drůbežáři splnili požadavek EU na klece

Čeští drůbežáři splnili požadavek EU na klece

Čeští drůbežáři splnili požadavek Evropské unie a chovají nosnice již jen v takzvaných obohacených klecích, ve kterých mají slepice především větší prostor k obývání. ČTK to dnes řekli mluvčí Státní veterinární správy Josef Duben a Dagmar Tůmová z Českomoravské drůbežářské unie. Podle Dubna jeden nejmenovaný drůbežářský velkochov výměnu klecí dokončil až dnes, ale ani jemu prý sankce nehrozí. Ministr zemědělství Petr Bendl ještě v polovině prosince přitom uvedl, že někteří čeští drůbežáři budou mít problémy splnit normy týkající se klecí pro slepice.

Výměny dohodnuté už v roce 1999 stály chovatele nemalé peníze. "Do konce roku 2011 bylo investováno do výměny zhruba 1,2 miliardy Kč," uvedla dnes Tůmová s tím, že částka bude dále růst. Výměna klecí totiž bude pokračovat i v letošním roce. "To je legislativně naprosto v pořádku," řekla s tím, že do konce roku 2011 nebylo nutné všechny klece vyměnit. Od ledna 2012 je však ve starých klecích zakázáno chovat nosnice a produkovat vejce.

Takzvané obohacené klece mají přinést větší komfort pro chovanou drůbež, zároveň však zvyšují náklady chovatelů, a tím i cenu jimi produkovaných vajec. V obohacených klecích je pro každou slepici vyhrazena o třetinu větší plocha, musí mít také k dispozici hrabaniště, hnízdo nebo například hřad. Zatímco v konvenční kleci vychází na jednu slepici 550 centimetrů čtverečních, v obohacené kleci je to 750 centimetrů čtverečních.

Zemědělci v několika státech unie na rozdíl od jejich českých kolegů termín pravděpodobně nestihli. Mezi těmito zeměmi je třeba Belgie, Francie, Španělsko, Rumunsko i sousední Polsko. Právě dumpingových dovozů vajec ze země severního souseda ČR se přitom čeští chovatelé nejvíce bojí a ministerstvo zemědělství chce dovozy vajec z těchto zemí znemožnit.

"Samozřejmě, pokud jde o obchod s vejci, zásilky do ČR prověřujeme. Z EK jsme obdrželi seznam chovů z členských zemí, které podmínky splnily, a to je vodítkem pro případné kontroly," podotkl Duben s tím, že veterináři zatím žádné problémy nezjistili.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů