Čtvrtek, 18. dubna 2024

Kvůli mrazům nahradily farmářské trhy farmářské prodejny

Kvůli mrazům nahradily farmářské trhy farmářské prodejny

Farmářské trhy se sice kvůli zimě nekonají, ale farmářské prodejny jsou otevřeny i přes zimu. Jak potvrzují zemědělci, lidé chtějí i v zimě jíst čerstvé mléčné produkty, maso i zeleninu. Denně tak vyjíždějí pojízdné prodejny do měst i obcí na Vysočině, ve východních, západních a středních Čechách. Osobně si lidé jezdí k zemědělcům pro potraviny o víkendech.

"Lidem už došla trpělivost a nechtějí jíst potraviny druhořadé kvality. Navíc spousta nemocí je způsobena špatným a nekvalitním stravováním. Ať už se jedná o nedostatek vápníku, obezitu nebo také potíže s trávením," říká zemědělec z Vysočiny František Němec.

Lidé se velmi rychle naučili nakupovat na farmářských trzích. V zimním období však trhy nefungují a tak farmáři zareagovali na poptávku a začali provozovat farmářské pojízdné prodejny.

Češi: nechceme jíst horší potraviny než v Německu a ve Francii

Nedávný test potravin ukázal, že ty české jsou méně chutné a kvalitní, než ty ze zahraničí. Záleží na procesu výroby a na kvalitě surovin, ze kterých se potraviny vyrábějí. To také ovlivňuje výslednou chuť výrobků. "Klobásy ze supermarketu obsahují maso tak z padesáti procent. Některé salámy jsou vyrobeny spíše z mouky a pak jen dochucené, aby chutnaly jako maso," popisuje současnou situaci František Němec.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů