Čtvrtek, 28. března 2024

Začíná třetí ročník soutěže Regionální potravina

Začíná třetí ročník soutěže Regionální potravina

Komise v jednotlivých krajích České republiky začaly vybírat potraviny, kterým udělí certifikát kvality Regionální potravina. Zájem výrobců o toto ocenění stoupá, stejně jako zájem zákazníků o zboží s logem Regionální potravina. Administrací projektu je od roku 2012 nově pověřen Státní zemědělský a intervenční fond.

Soutěž Regionální potravina se zaměřuje především na malé a střední výrobce potravin. Projekt vychází vstříc sílícímu zájmu veřejnosti o kvalitní potraviny od tradičních regionálních výrobců.

"Poroty budou v jednotlivých regionech rozhodovat o vítězích v devíti kategoriích, stejně jako v loňském roce. Projekt je koncipován tak, že v každé kategorii může získat značku Regionální potravina jen jeden z nich," řekl ministr zemědělství Petr Bendl.

Soutěž o značku "Regionální potravina" se vyhlašuje ve 13 krajích České republiky. Zemědělský nebo potravinářský výrobek, který usiluje o udělení značky, musí být vyroben v příslušném regionu ze surovin z tohoto regionu, nebo pokud je to z objektivních důvodů nutné, z tuzemských surovin.

"Na předešlé dva ročníky máme velmi dobré ohlasy. Výrobci zaznamenali zvýšenou poptávku po zboží, které si svou kvalitou získalo právo nosit značku Regionální potravina. Je to tedy už osvědčený způsob, jak Ministerstvo zemědělství nepřímo napomáhá malým a středním podnikatelům, kteří nabízejí kvalitní potraviny jasného původu," řekl Petr Bendl.

Marketingové aktivity podporující značku Regionální potravina odstartují v červnu. Informační a inzertní kampaň proběhne v tisku, televizi a rozhlase, doplní ji speciální mediální projekty. Ministerstvo zemědělství ve spolupráci se Státním zemědělským a intervenčním fondem budou značku prezentovat na farmářských trzích a v místních sítích maloobchodních prodejen. "Plánují se speciální koutky s Regionálními potravinami na čerpacích stanicích i v obchodních řetězcích. V tomto a v příštím roce vyčlenilo ministerstvo na marketingové aktivity spojené s Regionální potravinou částkou 58 milionů korun," řekl Petr Bendl.

V současné době jsou již vybráni realizátoři soutěží ve všech krajích. Postupně zveřejňují výzvy k přihlašování do projektu. Jedním z prvních regionů, kde proběhne v květnu hodnocení a výběr vítězů, je Plzeňský kraj. Slavnostní vyhlašování výsledků letošního ročníku se uskuteční v jednotlivých krajích od června do října.

Na webových stránkách potravina.cz dostanou spotřebitelé komplexní informace, například i o místech prodeje oceněných potravin, pravidlech a harmonogramu soutěže. Značka Regionální potravina je udělována v kategoriích: masné výrobky tepelně opracované, trvanlivé masné výrobky, sýry včetně tvarohu, ostatní mléčné výrobky, pekařské výrobky, cukrářské výrobky, alkoholické a nealkoholické nápoje, ovoce a zelenina v čerstvé nebo zpracované formě, ostatní (med, lahůdkářské výrobky, skořápkové plody apod.).
Na projektu se podílejí i Agrární komora ČR a Potravinářská komora ČR. V roce 2010 bylo oceněno 71 produktů, v roce 2011 to bylo 99 výrobků. V rámci projektu získávají výrobci právo čtyři roky využívat marketingovou značku Regionální potravina daného kraje pro prezentaci oceněného výrobku.

Kateřina Böhmová
ředitelka Odboru komunikace MZe

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů