Čtvrtek, 25. dubna 2024

Nejlepší ekologičtí zemědělci jsou v Olešence u Přibyslavi

Nejlepší ekologičtí zemědělci jsou v Olešence u Přibyslavi

Titul Nejlepší ekologický zemědělec roku 2011 a cenu Bartákův hrnec získala rodina Dvorských z Olešenky u Přibyslavi na Havlíčkobrodsku. Rodina získala symbolickou odměnu na podporu ekologického zemědělství v podobě 2000 desetikorun čerstvé ražby. Manželům Dvorským ji z putovního hrnce přesypal autor akce Richard Jan Barták. ČTK to dnes oznámila Miroslava Vohralíková z Nadačního fondu Bartákův hrnec.

Nadační fond vybral rodinu za její dobré výsledky na patnáctihektarovém hospodářství, kde chovají plemenné ovečky suffolk a hnědé krátkosrsté kozy pro mléko. Kozí mléko zpracovávají přímo na statku v sýrárně vystavěné za pomoci evropských fondů. "Výrobky prodávají hlavně takzvaně ze dvora," uvedla Vohralíková. Sýry, jogurty, tvaroh i čerstvé mléko získaly za krátkou dobu ocenění kvality i chuti. Lidé si je mohou koupit také v některých obchodech zdravé výživy.

Manželé Jan a Iva Dvorští začínali prosazovat ekologické zemědělství před 20 lety. Pracovali v PRO-BIO Svazu ekologických zemědělců a v první kontrolní organizaci pro ekozemědělce KEZ. Z Chrudimi se rodina přestěhovala do Olešenky a začala zde naplno hospodařit v roce 2005.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů