Pátek, 29. března 2024

Ministerstvo zemědělství rozšířilo aplikaci usnadňující vyhledávání ve Veřejném registru půdy (LPIS)

Ministerstvo zemědělství rozšířilo aplikaci usnadňující vyhledávání ve Veřejném registru půdy (LPIS)

Ministerstvo zemědělství zpřístupnilo na svých stránkách eagri.cz nové rozšíření aplikace Veřejný LPIS. Vlastníci půdy na ní můžou najít svoji parcelu a zároveň uživatele, který ji zemědělsky obhospodařuje. Snahou je co nejjednodušší formou zpřístupnit údaje v LPIS veřejnosti.

Nová úprava aplikace LPIS umožňuje majitelům půdy vyhledat uživatele zemědělských pozemků. "Dosud si mohli vlastníci najít své pozemky na stránkách Českého úřadu zeměměřičského a katastrálního. Teď můžou na stránkách Ministerstva zemědělství dohledat i toho, kdo parcelu obhospodařuje," řekl ministr zemědělství Petr Bendl.

Po vyhledání konkrétního listu vlastnictví lze následně prohlížet údaje jak o vlastnících příslušných parcel, tak o půdních blocích/dílech (PB/DPB), které se s danou parcelou překrývají (informace o překryvech je dostupná jen u digitalizovaných katastrálních území).

Podrobnější informace, včetně příručky s návodem na ovládání aplikace LPIS, jsou na Portálu farmáře.

LPIS slouží jako geografická databáze pro evidenci využití půdy tak, jak je obhospodařována jednotlivými uživateli, žádajícími o dotace, které jsou vázané na plochu. Hlavním účelem LPIS je být zdrojem informací pro ověřování údajů v žádostech o dotace poskytovaných ve vazbě na zemědělskou půdu. Využívá se dále i jako podklad pro vedení zákonných evidencí o použití hnojiv, pastvy, přípravků na ochranu rostlin, pro stanovení omezení hospodaření z titulu nitrátové směrnice, erozní ohroženosti apod. LPIS nachází další využití i např. v oblasti lokalizace ohnisek nákaz zvířat nebo v oblasti monitoringu výskytu škodlivých organismů.

Kateřina Böhmová
ředitelka Odboru komunikace MZe

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů