Úterý, 16. dubna 2024

Zemědělství Bangladéše

Zemědělství Bangladéše

Ekonomika Bangladéše je závislá na zemědělství, neboť 84 % obyvatelstva žije na vesnici. Z celkového množství pracovních sil v Bangladéši pracuje 52 % v zemědělství, podíl zemědělství na tvorbě HDP je stále poměrně vysoký (přes 18 %). Zemědělství dodává suroviny výrobnímu sektoru (výroba a zpracování juty, potravin). Bangladéš sice dosáhl potravinové soběstačnosti, ale nevypočitatelné klimatické podmínky jako jsou časté záplavy, cyklóny nebo sucha způsobují značné výkyvy v zemědělské produkci. Třetinu země (ležící v deltě řeky Gangy) ročně zaplaví voda. Obdělavatelná půda tvoří 55,4 % bangladéšské pevniny, zavlažovaná půda představuje 42 tis. km2.

Hlavní plodinou je rýže (4. největší producent na světě), dále juta, brambory, čaj, pšenice, cukrová třtina, mango, ananas, tabák, luštěniny, koření, mléko, drůbež.

Významnou položkou zemědělství je produkce juty (dnes 27 % celosvětové produkce, zatímco ve 40. letech 20. století to bylo 80 % světové produkce) - Bangladéš je druhým největším producentem na světě a největším vývozcem. 92 % jutových vláken ve světovém obchodu pochází z Bangladéše a 65 % výrobků z juty na světovém trhu pochází z Bangladéše. Juta je však stále častěji na zahraničních trzích nahrazována polypropyleny.

Významnou položkou zemědělství je rybolov. Na celkové tvorbě HDP se podílí 5 % a přibližně stejným procentem se podílí na vývozu. Obzvláště progresivním odvětvím je export zmrazených krevet.

Produkce čaje se značně snížila oproti 90. letům, kdy představovala 54 - 56 tis tun ročně, z nichž se cca 15 % vyváželo. Mnoho čajových plantáží je ve finančních potížích, takže zhruba jen 1/2 jich je využita k pěstování čaje.

Vzhledem k významné roli zemědělství vláda věnuje značnou pozornost prevenci záplav a má vypracovaný program pomoci malým a nejmenším zemědělcům. Finanční prostředky na tuto pomoc jsou pravidelnou plánovanou položkou rozpočtu. Dále věnuje pozornost výrobě umělých hnojiv, aby zemědělci mohli dosahovat lepších výnosů. Tato politika však vyvolala druhotný problém, a sice že v některých částech země byla půda nadměrným používáním hnojiv poničena a vláda tak musí počítat pro změnu s prostředky na odstranění těchto následků přehnaného hnojení. Mnoho lidí nemá svou žádnou vlastní půdu. Kvůli záplavám a nadměrnému hnojení Bangladéš také trpí nedostatkem pitné vody

Vláda zavedla řadu opatření, které by měly směřovat ke zvýšení produktivity zemědělství, např. tzv. "Equity Enterpreneur Fund", určený pro rozvoj zemědělství. Velice oblíbené jsou mikropůjčky, které čerpají farmáři na nákup nářadí, hnojiv apod. Zemědělci mají možnost čerpat daňové prázdniny.

ZDROJ: www.businessinfo.cz, kráceno

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů