zpravodajství životního prostředí již od roku 1999

Který tučňák vládne Antarktidě?

26.01.2018
Příroda
Ne každý tučňák má na to žít v drsném prostředí Antarktidy. Ti, kteří zde ale žijí, jsou vážně úžasní. A nezapomeňte, že nemohou jen tak odletět, když se počasí náhodou pokazí.Během kampaně za ochranu jejich domovů, kterou v současnosti vedeme, představujeme výčet neúžasnějších tučňáků obývajících Antarktidu.Tady je velká pětka!5. Tučňák oslíTučňáci oslí se řadí mezi snadno rozpoznatelný druh. Nad očima se jim totiž táhne podlouhlá bílá skvrna, která z nich dělá pořádné šviháky. Tito tučňáci se vyhýbají zamrzlé půdě, proto se většinou drží pobřeží Antarktického poloostrova a nedalekých ostrůvků.Jejich dalším poznávacím znamením je ocásek ve tvaru štětky a velmi hlasitý zvuk, který vydávají při záklonu hlavy. Jejich hýkání je mnohem působivější než zvuky, které byste od tvorečka vysokého pouhých 75 cm očekávali.Malému tučňáku oslímu nechybí ani odvaha. Při shánění potravy, mezi kterou patří mořské rybky, kril a malí hlavonožci, se potopí i stokrát denně a je považován za nejrychlejšího plavce, který pod vodou dosahuje rychlosti až 36 kilometrů za hodinu.4. Tučňák žlutorohýMonogamní tučňák žlutorohý, který patří mezi druhy chocholatých tučňáků a je příbuzný známějšího tučňáka skalního, se živí krilem a osidluje nejjižnější oblasti Antarktického poloostrova a přilehlých ostrovů. S jeho oslnivou žlutou chocholkou by se tento neohrabaný blond fešák mohl rovnou ucházet o místo politika...3. Tučňák uzdičkovýNa první pohled drsňák, kterému chybí už jen helma. Vážnost tučňáku uzdičkovému totiž dodává černý proužek připomínající uzdu, který se táhne na spodní části hlavy. Tento vzhled do jisté míry vystihuje také jeho způsob života, který není žádná sranda.Jako monogamní druh se každý rok vrací ke stejnému partnerovi do stejného místa rozmnožování. Většinou si vybírá těžko dostupné skalnaté ostrovy, aby udržel sebe a mláďata v bezpečí. To si však vybírá daň při cestě za potravou, která vede mezi nebezpečnými skalnatými útesy a rozbouřenými antarktickými vodami. Tu tučňáci musí podnikat, aby byli schopní nakrmit družku a mladé. Helma nakonec není zas tak špatný nápad...2. Tučňák císařskýPřední příčka těsně unikla taťkovi všech tučňáků, a to tučňáku císařskému. Největší žijící druh tučňáka dosahuje ohromných rozměrů. Na výšku měří 1,3 metru a váží až 40 kilogramů, dosahuje tedy velikosti dvanáctiletého dítěte. Nejen že je tučňák císařský největší, zároveň se také potápí do největších hloubek. Dokáže se potopit až 550 metrů pod hladinu ledového Antarktického oceánu, kde loví ryby a hlavonožce.Z nedávných zjištění vědců vyplývá, že tučňák císařský je zároveň nadmíru dobře vybaven pro život pod vodou. Bublinky zefektivňují jeho pohyb a dodávají mu potřebnou dynamiku, díky které je schopný pokořit i olympijského plavce. Tito tučňáci mají opravdu tuhý kořínek. Nejenže zvládají přežít krutou antarktickou zimu, ale zároveň v tomto drsném prostředí stačí vychovávat roztomilá mláďata.Zatímco samičky vyráží na lov, zůstávají zodpovědní samečci v koloniích s mláďaty a neustálým pohybem zahřívají sebe, vejce i nově vylíhnuté mladé. Tučňák císařský je bez debat nejtypičtějším představitelem antarktických tučňáků, který by rozhodně vyhrál cenu za nejlepšího tátu.První příčka mu však o prsa utekla, proto se pojďme podívat na našeho vítěze!1. Tučňák kroužkovýPrvní místo obsadila hvězda mezi antarktickými tučňáky - roztomilý pohodář tučňák kroužkový. S výškou 70 centimetrů se může tenhle malý šikula zdát na souši nedostatečně vybavený. Zdání však klame. Ve vodě se totiž dokáže proměnit v torpédo, které uloví, jakýkoli kril si zamane.Tučňáci kroužkoví jsou neuvěřitelně roztomilí a v podstatě vystihují krásu všech tučňáků. Za roztomilým kukučem se však schovává pravý antarktický specialista. Jejich druh se vyskytuje po celé Antarktidě, přičemž zimy tráví u pobřeží v Antarktickém oceánu. Nikde jinde na světě tyto tvory nenajdete.Tučňák kroužkový je tak odolný, že si hnízdo staví dokonce z kamení. Právě kamínky a oblázky drží společenství těchto tvorů pospolu - jsou totiž znakem lásky, kterým se tučňák dvoří své choti. Kamínek vypůjčený od sousedů, kteří se zrovna nedívali, mu totiž dokáže zajistit chvilku vášně s drahou polovičkou...Velký a odvážný tučňák císařský je bezesporu králem mrazivého kontinentu. Svou roztomilostí, kuráží a zručností v krádežích kamínků si však podle nás titul nejstylovějšího tučňáka Antarktidy zaslouží právě tučňák kroužkový.Willie Mackenzie vede kampaně za oceány pro Greenpeace Velká Británie. Přeložila koordinátorka globálních kampaní Tereza Šindelářová.
Zdroj: Greenpeace ČR

Komentáře k článku. Co si myslí ostatní?
Další zprávy z internetu




Další články
Podněty ZmapujTo
Mohlo by vás také zajímat
Naši partneři
Složky životního prostředí