Čtvrtek, 28. března 2024

Výrazné překročení stavu zvěře v oboře způsobilo poškození přírody v CHKO Poodří, za což dostala Veterinární univerzita v Brně pokutu 1,5 milionu korun

Výrazné překročení stavu zvěře v oboře způsobilo poškození přírody v CHKO Poodří, za což dostala Veterinární univerzita v Brně pokutu 1,5 milionu korun

Překročení stavu daňků o takřka 200 procent, muflonů o 100 procent - to jsou hlavní prohřešky, kvůli nimž nabylo 27. července 2021 právní moci rozhodnutí, kterým byla Veterinární univerzitě Brno podle zákona o ochraně přírody a krajiny uložena pokuta ve výši 1 500 000 korun. Konkrétně za poškození přírody, vykonávání zakázané činnosti a nedodržení podmínek výjimky v souvislosti s chovem zvěře v oboře Poodří Kunín v Chráněné krajinné oblasti Poodří.

Oblastní inspektorát Ostrava, který věc řešil na základě obdrženého podnětu, v přestupkovém řízení na základě sčítání prokázal, že univerzita v oboře dlouhodobě chovala daňky a muflony v počtech výrazně překračujících normované stavy stanovené rozhodnutím orgánu státní správy myslivosti. Chovem enormního počtu zvěře došlo v oboře k poškození lesních ekosystémů zařazených do I. a II. zóny CHKO Poodří, snížení druhové pestrosti bylin v lučních porostech ve II. zóně CHKO Poodří, zvýšení úživnosti půdy vedoucí k šíření nitrofilních druhů rostlin a poškození vegetačního krytu a půdního povrchu. Následky nezákonného chovu neúměrně vysokého počtu zvěře jsou o to závažnější, že podstatná část lesních porostů v oboře je tvořena biotopy cennými z hlediska ochrany přírody v kontextu celé Evropské unie, neboť se jedná o biotopy, které jsou předmětem ochrany Evropsky významné lokality Poodří, zařazené do soustavy NATURA 2000.

ČIŽP také prokázala, že univerzita opakovaně porušila podmínku výjimky, která jí byla udělena k chovu muflonů jako nepůvodního druhu živočicha. Toto porušení spočívalo v opakovaném volném pohybu muflonů po oboře, ačkoli tito měli být dle výjimky umístěni ve zvláštním uzavřeném prostoru.

Na počátku března 2021 vydala ČIŽP rozhodnutí, kterým univerzitě uložila pokutu ve výši dvou milionů korun, přičemž při stanovení výše pokuty bylo jako k přitěžující okolnosti přihlédnuto také k tomu, že univerzita již byla v minulosti třikrát sankcionována za porušení zákona o ochraně přírody a krajiny. Zohledněny však byly i významné polehčující okolnosti, díky nimž ČIŽP při stanovení výše pokuty nevyužila zásadu asperace (zostření trestu), která umožňuje uložit pokutu až do výše tří milionů korun. Tyto polehčující okolnosti spočívaly v nedostatečné činnosti orgánů státní správy, které mají primárně zajišťovat soulad oborního chovu s právními předpisy. Naprosto selhal orgán státní správy myslivosti, který stejně jako ČIŽP mohl a měl z obdržených výkazů o honitbě, které univerzita každoročně tomuto orgánu státní správy zasílala, velmi snadno zjistit, že v oboře není plněn plán lovu a univerzita ve výkazech uvádí nepravdivé údaje o počtech chovaných zvířat. Orgán státní správy myslivosti byl však až do podnětu, který mu ČIŽP na základě svého šetření podala, nečinný a nepodnikl žádné kroky pro to, aby situaci v oboře uvedl do souladu se zákonem o myslivosti. Rovněž příslušný orgán ochrany přírody nedostatečně vynucoval ochranný režim v CHKO Poodří -přesto, že mu bylo již od roku 2009 známo, že intenzivní chov zvěře v oboře poškozuje lesní porosty, v této věci v rámci svých kompetencí účinně nezasáhl.

Proti rozhodnutí ČIŽP podala univerzita odvolání. Ministerstvo životního prostředí v odvolacím řízení snížilo uloženou pokutu o jednu čtvrtinu, tedy na zmíněných 1,5 milionu korun, jelikož způsobená poškození nejsou podle jeho rozhodnutí nevratná.


Kunín 1

Půdní kryt poškozený shromažďováním velkého počtu chované zvěře na jednom z krmelišť (II. zóna CHKO Poodří)


Kunín 2

Břehy vodního toku poškozené pohybem enormního počtu chované zvěře (II. zóna CHKO Poodří)


Kunín 3

Půdní kryt poškozený pohybem velkého počtu chované zvěře - eroze až na půdní skelet (II. zóna CHKO Poodří)


Kunín 4
Vlivem potravního tlaku enormního počtu chované zvěře bylo naprosto eliminováno přirozené zmlazení lesních porostů (II. zóna CHKO Poodří, na spodním obrázku I. zóna)

Kunín 5

Zdroj: ČIŽP

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů