Pátek, 29. března 2024

Skoro třetině druhů stromů hrozí vyhynutí, stovky druhů jsou na pokraji zániku

Skoro třetině druhů stromů hrozí vyhynutí, stovky druhů jsou na pokraji zániku

Skoro třetině druhů stromů na světě hrozí vyhynutí a stovky druhů jsou na pokraji zániku, varuje studie mezinárodní organizace sdružující botanické zahrady BGCI. Dnes o ní informovala agentura Reuters.

Podle přehledu o stavu stromů 17.500 druhům hrozí vyhynutí, v případě 440 druhů roste někde na světě méně než 50 zástupců daného druhu.

Počet ohrožených druhů stromů je dvojnásobný ve srovnání s počty ohrožených savců, ptáků, obojživelníků a plazů dohromady, uvádí se ve zprávě. "Tato studie je varováním pro všechny lidi na světě, že stromy potřebují pomoct," řekl generální ředitel BGCI Paul Smith.

Mezi nejohroženější druhy stromů patří například magnólie a stromy z čeledi dvojkřídláčovitých, které rostou v deštných pralesích jihovýchodní Asie. Situace ale není dobrá ani co se týče dubů, javorů nebo stromů z čeledi ebenovitých.

Stromy přispívají k udržení přirozených ekosystémů a jsou považovány za klíčové v boji proti globálnímu oteplování a změnám klimatu.

"Na každém druhu stromu záleží - kvůli milionům dalších druhů závislých na stromech i lidem na celém světě," řekl Smith.

Nejvíce ohrožených druhů stromů se vyskytuje v Brazílii, dále je to Indonésie, Malajsie, Čína, Kolumbie a Venezuela.

Největší hrozbu pro zachování druhů stromů představuje pěstování plodin, kácení a chov dobytka. Stále větší nebezpečí ovšem s sebou přináší i klimatická změna a extrémní projevy počasí.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů