Čtvrtek, 28. března 2024

Břeclav končí s odměnami za důsledné třídění, podpoří svoz bioodpadu

Břeclav končí s odměnami za důsledné třídění, podpoří svoz bioodpadu

Posledních několik dní budou obyvatelé Břeclavi třídit odpad do pytlů opatřených čárovým kódem, které pak přímo od jejich dveří odvezou popeláři. Systém adresného třídění, který měl lidi motivovat nabídkou snížení poplatku za svoz odpadu pro ty, kdo budou třídit důsledně, končí pro malý zájem obyvatel se zářím stejně jako platnost slevy. Nově bude město podporovat třídění bioodpadu, uvedla břeclavská radnice v tiskové zprávě.

O zrušení adresného svozu odpadu kvůli malému zapojení obyvatel Břeclavi rozhodlo vedení města už letos v dubnu. Z 25.000 lidí ve městě se do systému přihlásilo 8000, což nesplnilo hranici, kterou město pro pokračování v programu stanovilo.

"Opakovanými rozbory obsahu kontejnerů a popelnic ve městě jsme zjistili, že někde i přes polovinu objemu tvoří biologicky rozložitelná složka. Proto jsme hledali cestu k lepšímu separování této složky odpadu," uvedl místostarosta Jakub Matuška (Mladí a neklidní).

Městu se teď mají hlásit zájemci o kompostéry a popelnice na bioodpad. Tu bude mít zdarma každá domácnost v rodinném domě, na sídlištích budou umístěny velkoobjemové nádoby o objemu 1100 litrů. Na dodavatele biopopelnic město vyhlásilo výběrové řízení.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů