Inovace v zemědělství jsou nezbytné pro zajištění potravinové bezpečnosti
Inovace v zemědělství, vědecký pokrok, zkracování potravinového řetězce a
omezení plýtvání - to je udržitelná cesta, jak zajistit kvalitní a dostupné
potraviny [https://www.kamsnim.cz/categories/food] pro populaci. Těmto tématům
se věnoval ministr zemědělství Zdeněk Nekula na dnešní mezinárodní vědecké
konferenci o zemědělsko-potravinářské udržitelnosti a inovacích uspořádané v
rámci českého předsednictví v Radě EU. Konference bude pokračovat i zítra.
Účastnící mezinárodní konference v Praze se zabývají aktuálními tématy, jako je
moderní zemědělství, zabezpečení evropské zemědělské a potravinářské produkce,
bezpečný a udržitelný potravinářský sektor a chytré zemědělství, které je šetrné
ke klimatu.
,,Potravinové zabezpečení v Evropě není přímo ohroženo, ale aktuální výzvou je
zajištění cenově dostupných potravin. Ruská agrese na Ukrajině i následky
pandemie stále ovlivňují evropské zemědělství i potravinářství. Musíme se
intenzivně věnovat inovacím v našem sektoru, využívání moderních technologií,
zavádění moderních postupů a také zkracování dodavatelských řetězců a omezování
plýtvání," řekl ministr zemědělství Zdeněk Nekula.
Ministerstvo zemědělství v rámci předsednictví České republiky v Radě EU
považuje za jednu z klíčových priorit posílení udržitelnosti zemědělství a
potravinových systémů, dodávek zemědělských produktů a potravin a podporu
zavádění inovativních přístupů.
Světová populace stále roste, proto je zapotřebí zavádět inovace ke zvýšení
zemědělské produkce, zlepšení globálního dodavatelského řetězce, snížení
potravinových ztrát a plýtvání a zajištění přístupu k výživným potravinám.
Důležité je využívat všechny dostupné metody k rozvoji šlechtitelství, které
bude produkovat moderní odolnější odrůdy odolávající nepříznivým vlivům, jako je
například změna klimatu a sucho.
V dnešní části konference se odborníci zabývají především možnostmi nových
genomických technik, inovací v odolnosti a udržitelnosti, vědeckými výzkumy v
této oblasti. Dále se řečníci dotknou tématu krmiv. Zítra bude na programu
potravinová udržitelnost v souvislosti s klimatickou změnou, šlechtěním a
využitím biotechnologických nástrojů v praktickém zemědělství.
Inovace v zemědělství, vědecký pokrok, zkracování potravinového řetězce a omezení plýtvání - to je udržitelná cesta, jak zajistit kvalitní a dostupné potraviny pro populaci. Těmto tématům se věnoval ministr zemědělství Zdeněk Nekula na dnešní mezinárodní vědecké konferenci o zemědělsko-potravinářské udržitelnosti a inovacích uspořádané v rámci českého předsednictví v Radě EU. Konference bude pokračovat i zítra.
Účastnící mezinárodní konference v Praze se zabývají aktuálními tématy, jako je moderní zemědělství, zabezpečení evropské zemědělské a potravinářské produkce, bezpečný a udržitelný potravinářský sektor a chytré zemědělství, které je šetrné ke klimatu.
,,Potravinové zabezpečení v Evropě není přímo ohroženo, ale aktuální výzvou je zajištění cenově dostupných potravin. Ruská agrese na Ukrajině i následky pandemie stále ovlivňují evropské zemědělství i potravinářství. Musíme se intenzivně věnovat inovacím v našem sektoru, využívání moderních technologií, zavádění moderních postupů a také zkracování dodavatelských řetězců a omezování plýtvání," řekl ministr zemědělství Zdeněk Nekula.
Ministerstvo zemědělství v rámci předsednictví České republiky v Radě EU považuje za jednu z klíčových priorit posílení udržitelnosti zemědělství a potravinových systémů, dodávek zemědělských produktů a potravin a podporu zavádění inovativních přístupů.
Světová populace stále roste, proto je zapotřebí zavádět inovace ke zvýšení zemědělské produkce, zlepšení globálního dodavatelského řetězce, snížení potravinových ztrát a plýtvání a zajištění přístupu k výživným potravinám. Důležité je využívat všechny dostupné metody k rozvoji šlechtitelství, které bude produkovat moderní odolnější odrůdy odolávající nepříznivým vlivům, jako je například změna klimatu a sucho.
V dnešní části konference se odborníci zabývají především možnostmi nových genomických technik, inovací v odolnosti a udržitelnosti, vědeckými výzkumy v této oblasti. Dále se řečníci dotknou tématu krmiv. Zítra bude na programu potravinová udržitelnost v souvislosti s klimatickou změnou, šlechtěním a využitím biotechnologických nástrojů v praktickém zemědělství.
Mezinárodní vědeckou konferenci ,,European Agri-Food Sustainability & Innovation" uspořádalo Ministerstvo zemědělství za podpory Evropského úřadu pro bezpečnost potravin (EFSA). Na konferenci vystoupili zástupci Evropského parlamentu (poslanci Martin Hlaváček a Michaela Šojdrová), Evropské komise (komisařka pro zdraví a bezpečnost potravin Stella Kyriakides), Evropského úřadu pro bezpečnost potravin (Bernhard URL), Ministerstva zemědělství USA, členských států, nevládních organizací a vědečtí odborníci z českých univerzit.
Sdílet článek na sociálních sítích