Sociální geograf Petr Jehlička z Etnologického ústavu a Sociologického ústavu AV ČR zkoumá alternativní potravinové sítě a udržitelnost zemědělství. Způsob, jak s půdou zacházíme, podle něj vede k pomalé, ale neúprosné destrukci. Proto hledá možnosti, jak čelit potravinovým a společenským krizím. Kolik sklizní nás ještě čeká při stávajícím modelu zemědělství? Může být zahrádkaření dobrou alternativou k ničivé produkci potravin? A co vše je potřeba změnit, abychom na naší planetě přežili?
Spolu se třemi desítkami vědců z celého světa formuloval v prestižním časopisu Nature Sustainability pět principů, které je nutné ve stávajícím modelu zemědělství změnit. Mluví o nich v podcastu Věda na dosah a uvádí také už existující příklady takového přístupu. Velkou inspiraci vidí v české zahrádkářské kultuře, která má u nás silné kořeny a prorůstá do všech sociálních vrstev.
Text: Jitka Kostelníková a Leona Matušková, Divize vnějších vztahů SSČ AV ČR
Foto: Magdaléna Zindulková, Divize vnějších vztahů SSČ AV ČR