Pondělí, 3. června 2024

Soud ve čtvrtek otevře případ největšího lesního požáru v historii ČR

Soud ve čtvrtek otevře případ největšího lesního požáru v historii ČR

Krajský soud v Ústí nad Labem se ve čtvrtek začne zabývat největším lesním požárem v historii ČR, vznikl v létě 2022 v národním parku České Švýcarsko. Obžaloba z jeho založení viní bývalého dobrovolného strážce rezervace, kterému v případě prokázání viny hrozí až 15 let vězení. Obviněný z obecného ohrožení a poškození cizí věci údajně způsobil ještě několik menších požárů, například loňský požár rozhledny na Vlčí hoře ve Šluknovském výběžku. Způsobení rozsáhlého požáru v Českém Švýcarsku muž opakovaně odmítl. Je od loňského května ve vazbě.

Žalobce muže viní z toho, že v období dlouhotrvajícího sucha, velmi vysokých teplot a přes opakované výstrahy meteorologů před nebezpečím požárů v noci z 23. na 24. července 2022 ve Hřensku v lokalitě Malinový důl úmyslně rozdělal oheň. Podle státního zastupitelství si pomohl přineseným lihem, zapalovačem a klestím. Vzniklý požár se následně rozšířil nejméně na 1100 hektarů. Podle státního zastupitelství plameny zničily nejméně 11 staveb zejména v osadě Mezná. Hasební zásah si vyžádal "masivní nasazení složek IZS (integrovaného záchranného systému), přes 400 kusů požární techniky a letecké hasicí techniky v rámci mezinárodní pomoci," stojí v obžalobě. Kvůli požáru se evakuovalo nejméně 532 lidí. Státní zástupce připomněl, že náročný zásah trval 21 dní a způsobil škodu okolo 270 milionů korun.

Trestnou činnost zprvu obviněný podle dřívějšího vyjádření náměstkyně krajské státní zástupkyně Kateřiny Doušové částečně doznával, posléze prostřednictvím svého obhájce novinářům vzkazoval, že velký požár v národním parku nezpůsobil. Podle obžaloby zapálil muž následně v dubnu 2023 na Děčínsku rozhlednu nebo posedy.

U složité likvidace obřího požáru téměř před dvěma lety se vystřídalo 6000 hasičů. Do boje s požárem byli nasazeni profesionální i dobrovolní hasiči z celé republiky, velké množství techniky včetně vrtulníků s vaky s vodou a letadel, a to i ze zahraničí. U hašení pomáhali policisté, vojáci, záchranáři, samosprávy a dobrovolníci. Zhruba šest desítek hasičů utrpělo zranění, někteří skončili i v nemocnici. Museli se evakuovat obyvatelé několika obcí.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů