Pondělí, 3. června 2024

Hradecký kraj přijímá žádosti o dotace na výměnu starých kotlů

Hradecký kraj přijímá žádosti o dotace na výměnu starých kotlů

O dotaci na výměnu neekologických kotlů mohou nízkopříjmové domácnosti v Královéhradeckém kraji žádat do konce srpna. Příspěvek je na pořízení tepelného čerpadla nebo kotle na biomasu. ČTK o tom dnes informovali představitelé hradeckého hejtmanství. Maximální výše dotace na kotel na biomasu s ruční nebo samočinnou dodávkou paliva činí 130.000 korun, na tepelné čerpadlo 180.000 korun.

Královéhradecký kraj přijímá žádosti o dotace na výměnu starých kotlů průběžně až do 31. srpna do 12:00.

"Tentokrát není registrace do pořadníku žadatelů časově omezená, jako tomu bývalo v minulých letech. Dotaci lze použít pro výměnu zastaralého kotle na tuhá paliva s ručním přikládáním, nikoli však výměny krbových či kuchyňských kamen, za kotel na biomasu či tepelné čerpadlo. Plynové kotle nejsou již podporovány," uvedl krajský radní pro regionální rozvoj a dotace Adam Valenta (Piráti).

Takzvané kotlíkové dotace jsou pro nízkopříjmové domácnosti, v nichž všichni její členové pobírají ke dni podání žádosti starobní důchod nebo invalidní důchod pro invaliditu třetího stupně, případně žadatel nebo některý z členů jeho domácnosti pobíral v období od 1. ledna 2022 do doby podání žádosti příspěvek na bydlení. Dotace se vztahuje nejen na nákup nového zařízení, ale i na související práce a peníze mohou žadatelé získat dopředu. V době podání žádosti se už může zdroj vyměňovat, výdaj za pořízení nového zdroje vytápění ale nesmí být starší 1. ledna 2021.

"Oprávněným žadatelem může být pouze fyzická osoba, která je vlastníkem nebo spoluvlastníkem rodinného domu, bytové jednotky v bytovém domě nebo trvale obývané stavby pro rodinnou rekreaci, a která v dané nemovitosti trvale bydlí," sdělil Lukáš Vaníček z krajského úřadu.

Žádost se podává elektronicky prostřednictvím dotačního portálu Královéhradeckého kraje, žadatel musí mít před podáním žádosti zřízen svůj účet. Veškeré podmínky dotačního programu jsou na stránkách kotliky.khk.cz, v pracovních dnech je od 8:00 do 16:00 dostupná infolinka: 722 960 675. Dotazy lze vyřídit také přes e-mail: kotlikovedotace@khk.cz, osobní konzultace jsou možné po předchozí domluvě.

Královéhradecký kraji zaznamenal od roku 2016 přes 9000 žádostí o tzv. kotlíkové dotace ve výši 1,1 miliardy korun. Dotaci na výměnu nevyhovujícího kotle obdrželo více než 7600 žadatelů. Průměrná výše dotace v současnosti činí 150.000 korun. Nejvyšší zájem, přes 60 procent, je o pořízení tepelného čerpadla, následují kotle na biomasu a do minulého roku ještě podporované plynové kotle.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů