Středa, 8. května 2024

Olomouc plánuje s pomocí dotací postavit nové odpadové centrum

Olomouc plánuje s pomocí dotací postavit nové odpadové centrum

Nové odpadové centrum plánují postavit v areálu odpadového dvora Olomouci-Chválkovicích místní technické služby, které chtějí na projekt získat dotaci z Integrovaných územních investic (ITI) Olomoucké aglomerace. Vybudován má být nový sběrný dvůr pro veřejnost včetně zázemí, řekl dnes novinářům ředitel Technických služeb města Olomouce Miroslav Petřík. Náklady na projekt zatím nebyly vyčísleny.

"Připravovaný záměr zahrnuje výstavbu haly s třídicí linkou, manipulačních a odkládacích ploch i vybudování zázemí pro zaměstnance odpadového centra a úložiště odpadu," uvedl Petřík. Ze stávajícího areálu ve Chválkovicích by podle něj bylo použito překladiště odpadů s drtičem velkoobjemového odpadu a trafostanice. V areálu nového odpadového centra by musela být postavena technická a dopravní infrastruktura a území je nutné napojit inženýrské sítě.

Podle primátorova náměstka Ladislava Šnevajse (KDU-ČSL) bude možné chystaný projekt financovat pomocí dotací z ITI Olomoucké aglomerace. "Předpokládaná výše dotace činí 50 až 60 procent celkových způsobilých výdajů na celý rozsah projektu," řekl Šnevajs.

Žádost o dotaci na nové odpadové centrum lze podle Šnevajse podat do ledna 2019. "Pro předložení žádosti v roce 2018, následně zahájení zadávacího řízení a vlastní realizaci první etapy v roce 2019 je nutné již letos zahájit práce na dokumentaci pro stavební povolení," uvedl náměstek. Podle něj by nové centrum mělo městu usnadnit plnění stále přísnějších limitům na třídění odpadu.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů