Pátek, 19. dubna 2024

Češi otevřeli v Arktidě první stanici

Češi otevřeli v Arktidě první stanici

Dvě laboratoře a ubytování pro dvacet lidí tvoří první českou polární stanici v Arktidě, kterou včera otevřeli vědci z Jihočeské univerzity. Ti dosud na Špicberkách, kde stanice leží, pracovali jen na pronajaté terénní stanici.

Škola objekt pro výzkum vybudovala z rodinného domu v Longyearbyenu, který je správním střediskem nejsevernějšího norského souostroví. Náklady na nákup a vybavení činily 30 milionů korun. Stanici chtějí vědci využívat především v období od června do září. V tu dobu jsou na Špicberkách pro výzkum nejlepší podmínky.

"Je to nejsevernější město na světě, přijedete sem, je tady Norský polární institut, je tady spousta lidí z celého světa a mezi domy je najednou opravený bílý rodinný dům, na kterém visí česká vlajka a vlajka Českých Budějovic," řekl včera o české základně v telefonickém rozhovoru českobudějovický primátor Juraj Thoma.

Výzkum univerzitního Centra polární ekologie se zaměřuje především na změny prostředí a organismů vlivem klimatických změn. Vedle Čechů jsou na Špicberkách například Britové, Francouzi, Španělé, Italové či Poláci. Vědci z Jihočeské univerzity budou s pomocí nové stanice hledat odpověď, jak přežít na planetě Zemi a přitom ji nezničit. Zásadní klimatická změna zasahuje podle nich už celou severní polokouli, ale nejvíc se projevuje právě v arktické oblasti, kterou vědci považují za indikátor změn v atmosféře.

"Byli jsme Norskem, ale i dalšími státy, které zkoumají polární oblasti, požádáni, abychom k tomuto bádání přispěli. Jde o významný projekt zkoumání další lidské existence na naší planetě," vysvětluje vedoucí Centra polární ekologie Jihočeské univerzity Josef Elster.

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů