Pátek, 26. dubna 2024

Francie sníží svou závislost na jádru

Francie sníží svou závislost na jádru

Francie pod vedením prezidenta Françoise Hollanda přistoupila po měsících jednání a debat k razantní změně - plánuje postupně snížit závislost na jaderné energii. Zavede strop na výkon svých 58 jaderných elektráren a do budoucna se bude podobně jako další evropské země více soustředit na obnovitelé zdroje.

Již během své předvolební kampaně Hollande slíbil, že srazí závislost Francie na jaderné energetice. Její podíl na celkové výrobě elektřiny by měl klesnout ze současných 75 procent na 50, a to do roku 2025. Pro zemi, která patří mezi největší zastánce jádra, je to tak významný obrat.

Konec nejstarší jaderné elektrárny

Jasnější kontury Hollandovu slibu nyní dala ministryně pro životní prostředí a energetiku Ségolene Royalová. "Musíme diverzifikovat naše energetické zdroje. Podíl jádra klesne," prohlásila ministryně.

Paříž plánuje zastropovat instalovaný výkon jaderných zařízení na stávající úrovni 63,2 gigawattu. To ale bude v praxi znamenat, že se země do budoucna nevyhne zavírání reaktorů.

Provozovatel elektráren, společnost Électricité de France (EDF), se tak dostane do slepé uličky - pokud bude chtít do sítě napojit novou elektrárnu, tak bude muset uzavřít některý ze starších bloků.

A k tomu zřejmě dojde již brzo, v roce 2016 by totiž EDF měla spustit elektrárnu ve Flamanville v Normandii. První na seznamu elektráren, které bude muset vláda zřejmě uzavřít, je Fessenheim poblíž německých hranic. Je totiž nejstarší z celého jaderného parku Francie. I její uzavření patřilo mezi hlavní Hollandovy předvolební sliby.

Kvůli jádru se přitom prezident dostal hned pod dvojí tlak. Zelení a ekologové uzavírání podporují, zatímco regionální politici se často obávají o osud pracovních míst.

"Neodejdeme ale od jaderné energetiky - to opravdu není to rozhodnutí, ke kterému jsme nyní dospěli," tvrdí Royalová s tím, že jaderný průmysl v zemi zaměstnává na 200 tisíc lidí.

Více obnovitelných zdrojů

Tím ale změny načrtnuté vládou nekončí. Do roku 2030 vzroste podíl obnovitelných zdrojů na celkové výrobě elektřiny ze současných 14 na 40 procent. Royalová se chce zasadit na navýšení kapacity jak větrné, tak i sluneční energie, a to hlavně na jihu země. Právě v tomto ohledu přitom Paříž až dosud zaostávala za svými sousedy.

Vláda navíc očekává, že tyto kroky doprovázené i daňovými úlevami či dotacemi vytvoří během příštích tří let na sto tisíc nových pracovních míst. Ambiciózní cíle si ale Francie stanovila i v další oblasti, a tou jsou elektromobily. Do roku 2030 má v zemi vyrůst téměř sedm milionů dobíjecích stanic. V současnosti jich přitom má jen deset tisíc.

AUTOR: Simone Radačičová
AUTOR-WEB: www.ihned.cz

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů