Maso a globální oteplování
Průměrný masožravý obyvatel Spojených států je prý zodpovědný až za dvojnásobné množství emisí skleníkových plynů než průměrný vegetarián. Vyplývá to z rozsáhlého výzkumu badatelů z Oxfordské univerzity. Uhlíkovou stopu, kterou zanechávají jedlíci masa v atmosféře, způsobuje především hovězí dobytek, který vypouští při trávení do atmosféry obrovské množství metanu - podle studií je zodpovědný až za 15 procent skleníkových plynů. Vědci z Oxfordu zároveň spočítali, že když snížíte svou masožravost na polovinu, rázem zredukujete množství "svých" emisí o 35 procent. Když prý přejdete na konzumaci ryb, vaše "uhlíková stopa" se zmenší o 50 procent. A stanete-li se vegany, můžete ji srazit až o 60 %.
Problém je, že svět na podobná volání zatím neslyší. Podle magazínu Quartz má celosvětová poptávka po mase stoupnout do roku 2050 o pěkných sedmdesát procent. Bohatnoucí střední třída třetího světa má chuť na to, co jí bylo odpíráno: zabitá zvířátka.