Čtvrtek, 28. března 2024

U Kanárů začne ropný průzkum

U Kanárů začne ropný průzkum

Největší španělská ropná společnost Repsol za pár měsíců začne s průzkumem nalezišť ropy a zemního plynu u Kanárských ostrovů. Nejvyšší soud Španělska totiž zamítl námitky odpůrců těžby. A tím padla poslední překážka, která Repsolu bránila v zahájení prací, píše španělský ekonomický server Expansión. Odhaduje se, že oblast skrývá ropné rezervy v objemu 900 milionů až 2,2 miliardy barelů.

Proti se staví jak ekologové, tak místní politici. Ti se obávají, že těžba jen 60 kilometrů od pobřeží ostrovů Lanzarote a Fuerteventura by mohla ohrozit tuto přední turistickou destinaci, která na písčité pláže i přírodní rezervace loni přilákala 10,5 milionu turistů.

Snížíme závislost na dovozu

Konsorcium firem vedené Repsolem získalo licenci na průzkum oblasti u Kanárských ostrovů již v roce 2001. Tehdy ale celá záležitost na léta "usnula" u soudů, na které se obrátili odpůrci těžby. Průzkum tak musely těžařské firmy na dlouhá léta odložit.

Platnost licence před dvěma lety potvrdila i vláda současného premiéra Mariana Rajoye. Ten chce tímto krokem snížit závislost Španělska na dovozu ropy a zemního plynu - země totiž dováží 99 procent své spotřeby. A to se Španělsku, které se vzpamatovává z hluboké recese, prodražuje.

Vedení Repsolu se již nechalo slyšet, že průzkum v oblasti odstartuje již ve třetím čtvrtletí. Konkrétně plánuje tři zkušební vrty v hloubce nejméně 800 metrů. Ve dvou případech pak následný vrt může pokračovat až do hloubky 2300 metrů a v jednom až pak do 5000 metrů, uvádí agentura Bloomberg. Průzkum celkem vyjde na 350 milionů eur.

Pokud by se potvrdily předchozí zprávy a našly se větší zásoby ropy, tak by ropné firmy potřebovaly získat ještě povolení k těžbě. Těžit by se mohlo až 110 tisíc barelů denně.

Obavy z katastrofy

Průzkum nalezišť vyvolal ve Španělsku velkou polemiku. Největší obavy mají regionální politici z Kanárských ostrovů, ekologové i zástupci cestovních kanceláří. Těžba by podle nich mohla odradit turisty. Na příjmech z cestovního ruchu je přitom ekonomika Kanárských ostrovů závislá - tvoří až třicet procent tamního HDP.

Odpůrci mají navíc strach, aby se u populárních ostrovů neopakovala katastrofa jako při havárii plošiny Deepwater Horizon v Mexickém zálivu v roce 2010. "Podobná tragédie by nezničila pouze jednu turistickou sezonu. Turisté by si Kanárské ostrovy už navždy spojovali s ropou," domnívá se Harald Zeiss z cestovní kanceláře Tui.

Podobné riziko ale odmítá španělské ministerstvo životního prostředí. "Ve Španělsku již proběhlo 267 testů a nikdy nedošlo k nehodě," uvedl Federico Ramos, náměstek ze zmíněného ministerstva.

AUTOR: Simone Radačičová
AUTOR-WEB: www.ihned.cz

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů