Sobota, 20. dubna 2024

NASA úspěšně vypustila svou první družici měřící CO2 v atmosféře

NASA úspěšně vypustila svou první družici měřící CO2 v atmosféře

Satelit OCO-2 amerického Národního úřadu pro letectví a vesmír (NASA) pro měření množství oxidu uhličitého v atmosféře je po jednodenním zpoždění na oběžné dráze. Podle agentury AP ho tam dnes z letecké základny Vandenberg v Kalifornii úspěšně vynesla raketa Delta 2.

Start byl původně naplánován na úterý, ale na poslední chvíli musel být odložen. Podle sdělení americké kosmické agentury si odklad vyžádaly technické problémy. Podle úterních informací mělo jít o potíže s nosnou raketou vyrobenou společností United Launch Alliance (ULA). Agentura AP dnes ale napsala, že chyba byla na pozemním zařízení.

Družice OCO-2 (Orbiting Carbon Observatory-2) má Zemi oblétat každých 99 minut na nízké oběžné dráze ve výšce 700 kilometrů. Má poskytovat ucelenější přehled o lidských a přírodních emisích kysličníku uhličitého a o tom, nakolik ho zpětně pohlcují oceány a lesy.

Už teď se ale ví, že hladina plynu v atmosféře je při lidské produkci více než 40 miliard tun ročně nejvyšší za posledních nejméně 800.000 let. V současnosti podle vědců zůstává v ovzduší necelá polovina množství kysličníku uhličitého vyprodukovaného lidstvem.

NASA chtěla satelit monitorující z oběžné dráhy oxid uhličitý v ovzduší vypustit už před pěti lety. OCO-1 ale v únoru 2009 skončil v oceánu u Antarktidy kvůli selhání nosné rakety Taurus XL.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů