Čtvrtek, 18. dubna 2024

Soud pozastavil platnost územního rozhodnutí pro spalovnu u Mostu

Soud pozastavil platnost územního rozhodnutí pro spalovnu u Mostu

Ústecký krajský soud vyhověl námitkám ekologů a pozastavil platnost územního rozhodnutí na stavbu spalovny, kterou chce v Komořanech u Mostu vybudovat společnost United Energy. ČTK to dnes řekl Ivo Kropáček z Hnutí Duha, které se na soud obrátilo poté, co ústecký krajský úřad zamítl jeho námitky. Podle Kropáčka se celý proces vrací na počátek.

"Soud pozastavil platnost rozhodnutí nejen krajského úřadu, ale i prvoinstančního úřadu v Mostě. Znamená to, že projekt nemá platné územní rozhodnutí," vysvětlil ČTK Kropáček. Podle něj soud rozhodl, že o projektu nemůže rozhodovat mostecký magistrát, který od společnosti United Energy dostává milionové sponzorské dary.

"Soud dospěl k závěru, že v tomto případě šlo o systémovou podjatost. Námitkami na ni se nikdo nezabýval," řekla ČTK mluvčí krajského soudu Markéta Morkusová. Soud vrátil věc krajskému úřadu. O případném dalším územním rozhodnutí ale už nebude rozhodovat mostecký magistrát. ""Musí rozhodnout jiný úřad, který není na dané věci nijak zainteresovaný," doplnila Morkusová.

Společnost United Energy nechce rozhodnutí soudu komentovat. "Jednalo se o soudní řízení mezi hnutím Duha a Krajským úřadem v Ústí nad Labem, a nikoliv mezi Duhou a společností United Energy. Rozhodnutím soudu tedy pravděpodobně disponuje krajský úřad, který má, předpokládám, lhůtu na odvolání," řekla ČTK mluvčí firmy Miloslava Kučerová.

Komořanská teplárna United Energy spaluje hlavně hnědé uhlí z místních dolů, ale s jejich majiteli vedla v posledních letech soudní spory a začala se poohlížet i po jiných surovinách. Jednou z možností je komunální odpad. Zařízení za 2,2 až 3,5 miliardy korun mělo být podle původních plánů v provozu v roce 2015. Tepelný výkon je projektován na 43 megawattů, elektrický má činit 12 megawattů. Spalovat se má zhruba 150.000 tun odpadů ročně.

Teplárna tvrdí, že hodnoty emisí neporuší a že spalovna bude mít i mnohem menší emise než současná hnědouhelná teplárna. "Spalovna je řešena velmi moderně, navíc vyřeší jiný ekologický problém. A Česko musí množství komunálního odpadu snižovat," řekl už dříve technický ředitel United Energy Petr Mareš.

Ekologové tvrdí, že připravovaná spalovna dál zhorší ovzduší ve městě, které už teď patří k nejzaprášenějším v Česku. Připomínky měli i k údajně nedořešenému nakládání se zbytky po spalování nebo systému návozu odpadu, který podle nich výrazně zvýší dopravní zátěž na silnicích. Podle nich by měl stát více podporovat třídění surovin. "Projekt měl zbytečně pohlcovat desetitisíce tun kvalitních, recyklovatelných materiálů. Takové provozy zbytečně a velmi zvyšují naši závislost na dovážených surovinách," doplnil Kropáček.

Tereza Malecká

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů