Pátek, 19. dubna 2024

Brno dostalo od státu dotaci téměř 400 milionů korun na autobusy

Brno dostalo od státu dotaci téměř 400 milionů korun na autobusy

Brno dostalo od státu dotaci téměř 400 milionů korun na pořízení 88 autobusů na plynový pohon. Chce je pořídit na přelomu roku. Dalších 12 autobusů bude mít Dopravní podnik města Brna (DPMB) koncem července, kdy má být hotová i unikátní plnička na plyn v Brně-Slatině. Městský podnik ji společně s 12 autobusy pořídí za 120 milionů korun, řekla dnes ČTK mluvčí DPMB Linda Hailichová.

Celkem bude v Brně v příštím roce jezdit na plyn stovka autobusů, je to jeden z nejrozsáhlejších projektů v zemi.

"Hlavní cíle projektu jsou tři. Snížit negativní vliv provozu autobusů na životní prostředí ve městě Brně až o 766 kilogramů prachových částic za rok, obnovit vozový park a tím zvýšit podíl nízkopodlažních autobusů ze 40 na 70 procent a snížit finanční náklady na provoz městské hromadné dopravy," uvedl generální ředitel Dopravního podniku města Brna Miloš Havránek.

Podle odborníků má stlačený zemní plyn nejlepší ekologické i ekonomické parametry. "Podniky s 30 autobusy mohou ušetřit ročně přes deset milionů korun," uvedl Jan Ruml, výkonný ředitel Českého plynárenského svazu (ČPS).

DPMB provozuje 301 autobusů, z nichž nejstarší je z roku 1989. Letos v létě dostane Brno také 22 kloubových naftových autobusů od výrobce Solaris, příští rok dostane dalších 14 za 236 milionů korun. V březnu také skončily dodávky deseti minibusů od firmy Iveco.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů