Úterý, 19. března 2024

Éra kožených kabelek ze zkumavky je na dosah, následovat bude umělé maso

Éra kožených kabelek ze zkumavky je na dosah, následovat bude umělé maso...

Éra kožených kabelek ze zkumavky je na dosah, následovat bude umělé maso

K abelka od Hermes, bunda Balenciaga, boty Alden anebo peněženka Montblanc nejsou pouze designovými objekty, investicí či fetišistickou komoditou. Představují rovněž vlajkové lodě na trhu s koženým zbožím, jenž by dle přední světové poradenské společnosti Lucintel měl v příštích pěti letech překročit hranici devadesáti miliard dolarů. A právě na tomto trhu se rozhodl uspět newyorský start-up Modern Meadow. Ne však s x-tou variantou černé motorkářské bundy, nýbrž s kůží ze zkumavky.

Podle šéfa společnosti Andrase Forgacseho má firma v úmyslu v příštích letech pomoct velkým světovým značkám a designérům kožených produktů pokrýt neustále rostoucí poptávku zákazníků a současně omezit negativní dopad, který má tento průmysl na ekologii. Studie publikované Organizací pro výživu a zemědělství OSN uvádějí, že chovy hospodářských zvířat jsou velkým nebezpečím pro životní prostředí.

Churchillova výzva

Studie zabývající se v první řadě konzumací masa zjistily, že například produkce kilogramu hovězího vyžaduje přibližně 150 metrů čtverečních půdy a 15 tisíc litrů vody. Obojí se z velké části využije k pěstování potravy pro zvířata. Přitom výroba kilogramu proteinu vygeneruje 27 kilogramů oxidu uhličitého (CO2), tedy zhruba stejné množství jako automobil během 170kilometrové jízdy z Prahy do Třebíče. I proto se říká, že masožravec na kole je pro životní prostředí horší než vegetarián v Hummeru.

V roce 1932 se Winston Churchill ve své knize Thoughts and Adventures podivoval nad tím, že zabíjíme zvířata proto, abychom z nich využili jen relativně malou část. A domníval se, že je jedním z hlavních úkolů vědy tento problém co nejrychleji vyřešit.

V minulém roce, více než 80 let poté, co Churchill vyslovil svůj požadavek, představil profesor Maastrichtské univerzity Mark Post v Londýně první hamburger ze zkumavky. Hamburger in vitro, s nímž Post seznámil odbornou veřejnost, se skládá z 20 tisíc proužků svalové tkáně a přišel přibližně na 250 tisíc eur. "Důležité je, že se nám podařilo dokázat, že je možné prostřednictvím moderní technologie vytvořit produkt, který lze nazvat masem a jejž je možné konzumovat a přežít," míní Post.

Snížením ceny se mohou vědci z celého světa zabývat v příštích letech. Profesor Post pracuje s kmenovými buňkami, které mají schopnost se dělit a přeměnit na jiný buněčný typ a jež získává ze svalové tkáně odebrané z krku krávy. Ty se pak - stručně řečeno - začnou rozmnožovat ve zkumavce a pozvolna přeměňovat ve svalové buňky, které vytvoří svalovou tkáň, jež začne získávat protein. Výsledkem jsou proužky tkáně, které se tvarem i velikostí podobají krátké rýžové nudličce. Kultivace se odehrává v plodovém telecím séru.

Šance pro lidstvo

Post prý sice chápe, že tento popis ani zdaleka u každého nepovzbudí chuť na příští večeři, ale současně podotýká, že situace je natolik vážná, že až se z jeho alternativy masa stane realita, většina z nás už stejně nebude mít na vybranou.

Podobného názoru jsou i zakladatelé společnosti Modern Meadow, kteří technologii profesora Maastrichtské univerzity propojili s jimi vyvinutou 3D biotiskárnou, jež by měla jejich produktům dodat formu. Jenže: "Dostat v laboratoři vypěstované maso do supermarketů bude velkým oříškem," míní zakladatel Modern Meadow Andras Forgacs. Proto se jeho společnost v současnosti primárně soustřeďuje na výrobu kůže. "Jakmile přesvědčíme svět, že dokážeme vytvořit kůži, přesvědčíme veřejnost i o tom, že dokážeme vytvořit maso," domnívá se vědec z univerzity v Missouri.

Jím založená společnost je tak jediným podnikem, který hodlá tkáňové inženýrství využít v žoldu oděvního průmyslu. Podle Forgacse totiž představuje produkce dokonalé kůže bez pigmentových skvrn, jizev a dalších kazů aktuálně jedinou příležitost, jak s technologií, již v Brooklynu nazývají biofabrikace, vydělat peníze: "Z naší kůže lze vyrábět bundy, kabelky, boty, peněženky, aniž by zákazníci museli mít jakékoli obavy. Než ale poprvé kousnou do regulačními orgány schváleného masa ze zkumavky, uplynou ještě roky."

Trvá to moc dlouho

Tento názor zřejmě sdílí jeden z nejbohatších mužů světa, hongkongský miliardář Li Ka-šing, který do společnosti na přelomu června a července investoval prostřednictvím své firmy Horizons Ventures deset milionů dolarů. "Výnosy v průmyslu s koženými produkty v posledních letech klesají, zatímco cena kůže neustále roste," řekl novinářům při této příležitosti Forgacs s tím, že jejich produkt navíc není třeba složitě chemicky upravovat.

Jeden háček to celé ale ještě má. Vypěstovat čtverec o velikosti 30 x 30 centimetrů společnosti Modern Meadow zabere přibližně 1,5 měsíce. A tak si na první birkinku z laboratoře zřejmě ještě nějaký ten pátek počkáme.


1,5 měsíce

Tak dlouho trvá brooklynské firmě Modern Meadow "vypěstovat" v laboratoři čtverec kůže o velikosti 30 x 30 centimetrů.

AUTOR: Petr Matějček
AUTOR-WEB: www.ihned.cz

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů