Pátek, 19. dubna 2024

Miliardy v plastech: vývoz odpadů z Česka prudce roste

Miliardy v plastech: vývoz odpadů z Česka prudce roste

Nejsou jenom auta. Česko má nový exportní šlágr. Plastový odpad. Za posledních pět let se jeho vývoz téměř ztrojnásobil.

Zatímco v roce 2009 se ho vyváželo v celkové hodnotě přes 520 milionů korun, loni už šlo o částku dosahující téměř 1,4 miliardy korun. Vyplývá to z údajů Českého statistického úřadu.

Navíc i letos mají vývozci této suroviny dobře nakročeno: jenom do konce května se z Česka vyvezl plastový odpad za bezmála půl miliardy korun.

Na první pohled možná neatraktivnímu byznysu nahrává to, že v Česku stoupá množství vytříděného odpadu a zároveň roste globální poptávka. Podobně jako ostatní obory i tento zasáhla před pěti lety hospodářská krize. "V posledních dvou až třech letech se však situace opět postupně zlepšuje," potvrzuje výkonný ředitel České asociace odpadového hospodářství Petr Havelka.

Nejvíc se z tuzemska vyváží zpracovaný plastový odpad například v podobě granulátu do okolních zemí. Na prvním místě je Německo, kde velké poptávce nahrává silný automobilový průmysl. Právě v něm se totiž zrecyklované plasty používají nejvíc. I tady poptávka v poslední době rychle roste. Loni české firmy vyvezly do Německa odpady za 439 milionů korun, o pět let dříve to bylo jen 160 milionů.

Slovensko a Polsko, které jsou na druhé a třetí příčce cílových zemí, následuje jen s malým odstupem Čína, kam se vyveze zhruba třetina toho, co do Německa.

I když je zpracovaný plastový odpad velmi levný, jeho přeprava do daleké Číny se i tak vyplatí. Umožňují to velmi nízké přepravní náklady. Firmy totiž potřebují kontejnery hlavně na trasu z Číny do Evropy, na zpáteční cestě je proto velká část z nich prázdná. A díky tomu se vyplatí vyvážet i relativně levné zboží.

Cena se přitom velmi liší podle kvality a druhu plastových odpadů a pohybuje se mezi 500 až zhruba 21 tisíci korun za tunu. "Po zboží z automobilového průmyslu patří právě plastové odpady k nejčastějšímu zboží, které do Číny vozíme," potvrzuje k tomu spolumajitel logistické společnosti Spedica Martin Feifrlík.

Čína se ovšem snaží zbavit nálepky "odpadiště světa" a dovoz reguluje. Nejspíš tak poroste vývoz do dalších asijských zemí. "Globální poptávka po recyklovaném plastu se v následujících osmi letech ztrojnásobí," myslí si Aleš Červinka z kanceláře CzechTrade v Šanghaji. Český export plastových odpadů by tak mohl dále slibně růst.


1,4 mld.

hodnota, za kterou se loni vyvezl plastový odpad z Česka. Nejsilnějším trhem, kam se vyváží, je Německo.

AUTOR: Pavla Francová
AUTOR-WEB: www.ihned.cz

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů