zpravodajství životního prostředí již od roku 1999

Španělské sýry

19.07.2014
Obecné
Španělské sýry

Ve Španělsku se sýry vyrábějí v různých oblastech a rozdílné geografické a klimatické podmínky potom určují, jaké sýry se kde vyrábí. Španělské sýry jsou vyrobeny z ovčího, kravského nebo kozího mléka. Mohou být také kombinací těchto dvou nebo tří typů. Sýry mají rozdílné stupně zralosti. Ovčí sýry většinou zrají déle a mají výraznější chuť. Sýry z kravského mléka jsou měkčí a jejich chuť je lehčí. Sýry mohou mít nejrůznější tvary, velikosti a barvy. Na severu země podél pobřežní linie a tamních horských pásem převažují sýry vyrobené z kravského mléka. Jedná se především o oblast Galicie a Baskicka. Ovčí sýry převažují ve středu země, významná je hlavně oblast Kastilie - La Mancha. Kozí sýry se vyrábějí hlavně podél pobřeží Středozemního moře, od Katalánska po Andalusii a na Kanárských a Baleárských ostrovech. Smíšené sýry se vyrábějí po celé zemi.

Jednotlivé oblasti:

Asturie

Cabrales - modrý plísňový sýr vyrobený ze tří druhů mléka - syrového kravského a v různém poměru se používá také kozí a ovčí mléko. Je opatřen ochrannou známkou D.O. Sýr cabrales zraje ve vápencových jeskyních, kde je velmi vlhko a působí na něj jeskynní kvasinky a plísně. Sýr zraje a dochází k přeměně látek v sýrovém těstě. Po třech až šesti měsících je sýr prorostlý modrou plísní a pevný. Více čtěte na: http://www.sabores.cz/uvod/syry/

ZDROJ:www.sabores.cz

Komentáře k článku. Co si myslí ostatní?

Další články
Chystané akce
INISOFT s.r.o.
19
1. 2021
19.1.2021 - Seminář, školení
Liberec, hotel Centrum Babylon
INISOFT s.r.o.
20
1. 2021
20.1.2021 - Seminář, školení
Praha, hotel Globus
INISOFT s.r.o.
21
1. 2021
21.1.2021 - Seminář, školení
Olomouc, Clarion Congress
21
1. 2021
21.1.2021 - Seminář, školení
Hotel Globus
Podněty ZmapujTo
Mohlo by vás také zajímat
Naši partneři
Složky životního prostředí