Španělské sýry
Ve Španělsku se sýry vyrábějí v různých oblastech a rozdílné geografické a klimatické podmínky potom určují, jaké sýry se kde vyrábí. Španělské sýry jsou vyrobeny z ovčího, kravského nebo kozího mléka. Mohou být také kombinací těchto dvou nebo tří typů. Sýry mají rozdílné stupně zralosti. Ovčí sýry většinou zrají déle a mají výraznější chuť. Sýry z kravského mléka jsou měkčí a jejich chuť je lehčí. Sýry mohou mít nejrůznější tvary, velikosti a barvy. Na severu země podél pobřežní linie a tamních horských pásem převažují sýry vyrobené z kravského mléka. Jedná se především o oblast Galicie a Baskicka. Ovčí sýry převažují ve středu země, významná je hlavně oblast Kastilie - La Mancha. Kozí sýry se vyrábějí hlavně podél pobřeží Středozemního moře, od Katalánska po Andalusii a na Kanárských a Baleárských ostrovech. Smíšené sýry se vyrábějí po celé zemi.
Jednotlivé oblasti:
Asturie
Cabrales - modrý plísňový sýr vyrobený ze tří druhů mléka - syrového kravského a v různém poměru se používá také kozí a ovčí mléko. Je opatřen ochrannou známkou D.O. Sýr cabrales zraje ve vápencových jeskyních, kde je velmi vlhko a působí na něj jeskynní kvasinky a plísně. Sýr zraje a dochází k přeměně látek v sýrovém těstě. Po třech až šesti měsících je sýr prorostlý modrou plísní a pevný. Více čtěte na: http://www.sabores.cz/uvod/syry/
ZDROJ:www.sabores.cz