Středa, 24. dubna 2024

Paella - španělská pochoutka

Paella - španělská pochoutka

Paella pochází z Valencie a světoznámou španělskou specialitou. Původní recept pochází z 19. století, kdy obyvatelé Valencie v sadech kolem jezera Albufera připravovali rýži s masem z vodního hraboše, úhoři a bílými fazolemi. Tradiční příprava tohoto pokrmu se zachovala, ingredience se však s postupem času změnily.

Existují tyto druhy paelly: valencijská, s dary moře a smíšená.

Typická valencijská paella je bílá rýže se zeleninou (rajčata, někdy také artyčoky) bílými fazolemi, fazolovými lusky, masem - kuře, králík, někdy také kachna nebo šneci a kořením - rozmarýn, sladká paprika, česnek a sůl. Důležitou přísadou je olivový olej a šafrán, který dodává rýži typickou nažloutlou barvu. Paella s plody moře je také velmi oblíbená. Smíšená paella je kombinací obou druhů. Někdy se pro přípravu paelly používá místo bílé rýže černá.

Výraz paella pochází ze starého francouzského slova paelle a ve valencijštině i v katalánštině označuje pánev. Ve valencijštině slovo označuje všechny pánve, v ostatních částech Španělska se používá spíše výraz paellera. Paellera je speciální, ne příliš hluboká ocelová pánev se dvěma držadly po stranách.

Paella se vaří na otevřeném ohni z větví pomerančovníku a borovice a borovicových šišek. Vznikající aromatický kouř se potom odráží v chuti paelly. Tradičně se paella konzumuje přímo z paellery.

ZDROJ: http://www.sabores.cz/, kráceno

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů