Úterý, 19. března 2024

Číně se nedaří boj proti konzumaci ohrožených zvířat

Číně se nedaří boj proti konzumaci ohrožených zvířat

Dikobrazi v klecích, chráněné želvy v kbelících a hadi v plátěných sáčcích. Vzácní, volně žijící živočichové se na čínském tržišti otevřeně prodávají navzdory zpřísnění trestů pro ty, kdo konzumují ohrožené druhy. O jedlících v jižní Číně je dlouhodobě známo, že jim chutnají exotické věci a místní obyvatelé se přitom občas chvástají, že "snědí cokoli, co má čtyři nohy, s výjimkou stolu".

Čína letos v dubnu zvýšila až na deset let vězení maximální trest pro ty, kdo budou přistiženi při prodeji nebo konzumaci ohrožených druhů. Ale v provincii Kuang-tung je zjevně spravedlnost nepříliš ochotná tyto přečiny trestat.

"Můžu vám prodat maso za 500 jüanů (asi 1600 Kč) za půl kila," říká prodavač luskounů ve městě Cchung-chua na tržišti, které se jmenuje Sing-fu - "šťastný a bohatý". "Pokud chcete živého, bude to víc než 1000 jüanů."

Tržiště se přitom dostalo do centra pozornosti čínských sdělovacích prostředků už před dvěma lety, kdy jeden z tamních činitelů státnímu listu Beijing Technology Times řekl, že prodej exotických a vzácných zvířat na tomto tržišti je "veřejným tajemstvím".

Prodavač luskounů, který si nepřál být jmenován, připustil, že vydělávat obchodem se zvířaty je nyní těžší. "Vláda je přísnější," citovala jej agentura AFP. Prodavači ale přesto ráno bez obav vybalují své zboží; hadi se kroutí v sáčcích a z drátěných klecí posmutněle pokukují divocí vepři.

Ne všechny nabízené produkty jsou nelegální. Ale velký nápis tady například nabízí i velemloky, kteří jsou na seznamu kriticky ohrožených druhů, což je jen stupeň od vyhubení ve volné přírodě.

Asijské želvy krátkonosé jsou zde na prodej stejně, jako dikobrazi pocházející pravděpodobně také z Asie, kde je několik jejich druhů rovněž kriticky ohroženo.

Jižní Čína je dlouhodobě centrem kulinární tradice nazývané "divoké chutě", která oceňuje části neobvyklých volně žijících zvířat včetně tygrů, želv a hadů coby přínosu pro zdraví. A to navzdory neexistenci vědeckých důkazů, které by něco takového potvrzovaly.

Luskouni, šupinatí savci, kteří se ve volné přírodě živí chytáním mravenců jazykem delším, než je jejich tělo, jsou chráněni na základě mezinárodní dohody o obchodu s volně žijícími živočichy CITES, kterou Peking podepsal.

Ale v některých částech Číny právě na luskouny přísahají čerstvé matky, podle nichž jim jejich konzumace zajistí dostatek mléka. Výsledkem je rozsáhlá pašerácká síť rozpínající se po celé jihovýchodní Asii, která ročně prodá odhadem desetitisíce těchto zvířat.

Peking už v roce 1989 přijal zákon zakazující obchod s celou řadou zvířecích druhů včetně luskounů. Zákaz se mu ale nedaří prosadit a obchod poháněný stoupající poptávkou za časů rozvíjející se ekonomiky dál kvete.

V dubnu čínský parlament schválil novou interpretaci tohoto zákona, díky čemuž mohou dostat až deset let vězení nejen prodejci, ale i konzumenti ohrožených zvířat.

Státní sdělovací prostředky pravidelně informují o velkých úlovcích pašovaných zvířat; v květnu pohraniční policie v provincii Kuang-tung zabavila 956 mražených luskounů, kteří údajně vážili čtyři tuny.

A objevují se i další známky, že by zpřísněné tresty mohly mít nějaký dopad. V loňském roce šéfkuchař, který se představil rodovým jménem Wang, agentuře AFP sdělil, že jeho restaurace prodává luskouní maso za 2000 jüanů za kilo. "Obvykle ho rychle opražíme, dusíme ve šťávě nebo děláme polévku. Ale rychle osmažené se sójovou omáčkou chutná nejlépe," dodal.

Když před časem AFP kontaktovala desítku restaurací specializujících se na "divoké chutě", žádná nepřiznala, že by nabízela maso luskounů. To ale podle expertů neznamená, že je tyto podniky nemohou tajně nabízet zákazníkům, kterým důvěřují.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů