Pátek, 26. dubna 2024

Newsletter Chytrá energie - červen 2014

Newsletter Chytrá energie - červen 2014
Energetická politika

Dánská vláda má scénáře přechodu na 100% zásobování obnovitelnou energií

Dánská energetická agentura, kterou řídí ministerstvo energetiky a klimatu, zveřejnila v polovině května 2014 čtyři scénáře možného přechodu Dánska na úplné zásobování země obnovitelnými zdroji. Všechny scénáře jsou kalkulovány tak, aby Dánsko dosáhlo nezávislosti na fosilních palivech ve výrobě elektřiny a tepla do roku 2035, do roku 2050 se pak mají bez fosilních paliv obejít i doprava a průmysl.

Čtěte dál

Obnovitelné zdroje

Zásobníky na solární proud si razí cestu do německých domácností

Už druhým rokem běží v Německu program, který podporuje vybavení malých solárních elektráren akumulačními zásobníky. Tak zvaná "Energiewende" tak vstupuje do další fáze: majitelé rodinných domů a drobní živnostníci si mohou elektřinu získanou střešními fotovoltaickými panely nejen vyrábět, ale i skladovat a spotřebovávat podle toho, jak potřebují. Tím se jim otevírá cesta k energetické nezávislosti.

Čtěte dál
Obnovitelné zdroje

Energetické plodiny pro podporu biodiverzity

Bioplyn se považuje za obnovitelný zdroj energie, způsob jeho získávání je však v mnohém problematický. Bioplynové stanice většinou zpracovávají kejdu a další odpad z živočišné výroby, což nepřímo podporuje průmyslové velkochovy zvířat. Další hlavní surovinou je kukuřice, speciálně šlechtěná pro energetické využití. Kvůli státní podpoře biopaliv pěstování této kukuřice značně narostlo, což má za následek zvýšené nasazení chemických postřiků, vyčerpávání půdy, její erozi a ztrátu biodiverzity. Je proto nanejvýš žádoucí hledat další energeticky využitelné plodiny, jejichž pěstování by bylo ekologicky přijatelné a zároveň vneslo do krajiny potřebnou pestrost.

Čtěte dál

Energetická
            efektivita

Britská obdoba Zelené úsporám

Vláda Velké Británie zahájila podpůrný program pro domácnosti vytápěné obnovitelným teplem. Po dobu sedmi let od pořízení kotle na biomasu, tepelného čerpadla či solárního systému na ohřev vody bude jeho majitel dostávat dotaci na každou jednotku vyrobeného tepla. Do programu se může přihlásit každá domácnost, jejíž obydlí projde testem energetické efektivnosti budovy. Zjednodušeně, nárok na podporu obnovitelného tepla mají pouze zateplené domy.

Čtěte dál
Jaderná energetika

Prodlužování životnosti stárnoucích reaktorů - nová éra jaderného rizika

Obsáhlá studie s názvem Lifetime extension of ageing nuclear power plants: Entering a new era of risk zveřejněná Greenpeace na jaře 2014 přináší komplexní pohled na problematiku stárnutí jaderných reaktorů a snahu majitelů prodlužovat jejich provoz o řadu let přes dobu projektované životnosti.

Čtěte dál
Ropná problematika

Spolu proti dolu

V sobotu 23. srpna se na polsko-německé hranici lidé z celé Evropy chytí za ruce a symbolicky spojí dvě komunity, kterým hrozí zbourání kvůli těžbě uhlí. Buďte u toho i Vy!

Čtěte dál
Klima

Česká republika bezdůvodně odmítá přijetí tří klimaticko-energetických cílů pro rok 2030

Po několikaměsíčním vyjednávání upustila Česká republika od prosazování 35% cíle pro snížení emisí skleníkových plynů . Není divu - byla s tímto bizarním požadavkem v celé Evropě jediná. Dočkáme se nyní změny postoje české vlády i k oběma dalším cílům? Je zarážející, že Česká republika odmítá přijetí cílů pro navýšení podílu obnovitelných zdrojů a zvýšení energetické efektivity, když je zcela v jejích možnostech a v jejím zájmu obojího dosáhnout.

Čtěte dál
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů