Pátek, 29. března 2024

Zažijte divočinu na vlastní kůži

Zažijte divočinu na vlastní kůži
  1. DIVOČINA NA VLASTNÍ KŮŽI: Exkurze napříč národními parky
  2. MEDVĚDI V BESKYDECH: Konec odpadkových hostin
  3. ÚSPĚCH: Nová spalovna odpadů v Mostě nebude
  4. EUROAMERICKÁ DOHODA: Více HDP na úkor spotřebitele?


DIVOČINA NA VLASTNÍ KŮŽI
Exkurze napříč národními parky

Jak se vyvíjí příroda, ponecháme-li jí prostor a čas? A jak vlastně vypadá středoevropská divočina?

Vydejte se společně s námi na tradiční Exkurzi napříč národními parky Šumava a Bavorský les. Uvidíte a na vlastní kůži prožijete nejkrásnější místa "Zelené střechy Evropy": horský smrkový prales, ledovcová jezera, kamenné moře nebo podmáčené lesy a rašeliniště.

Exkurze po divočině začíná ve čtvrtek 28. 8. a trvá do neděle 31. 8. Odborný, charismatický průvodce samozřejmostí.

Více informací a přihlášky na www.nutiduha.cz/akce/exkurze-napric-narodnimi-parky-sumava-bavorsky-les

Foto: K. Brož

MEDVĚDI V BESKYDECH
Konec odpadkových hostin

Další klíčový krok v ochraně beskydských medvědů - to jsou speciální bezpečnostní víka, nově nainstalovaná na několik kontejnerů v Beskydech. S nápadem přišla olomoucká pobočka Hnutí DUHA a uskutečnit se jí ho podařilo ve spolupráci s obcemi Ostravice a Staré Hamry, jejichž rozlehlé katastry jsou součástí CHKO Beskydy, kde se medvědi pravidelně vyskytují.

Otevřené či jinak snadno dostupné popelnice se zbytky potravin jsou pro zvířata velkým lákadlem. Speciálně medvědi se - i díky svému mimořádnému čichu - učí obstarávat si potravu v blízkosti lidských obydlí velmi rychle. Současně ale ztrácí svoji přirozenou plachost, což není bezpečné ani pro jednu stranu.

Víka pomohou k poklidnému soužití lidí a velkých šelem.

Podívejte se na reportáž v České televizi.
Foto: sxc.hu

ÚSPĚCH
Nová spalovna odpadů v Mostě nebude

Ústecký krajský soud skoncoval s plány soukromé firmy United Energy postavit v Mostě spalovnu odpadů. Soudci potvrdili naše námitky a projekt zamítli: o projektu nemůže rozhodovat mostecký magistrát, jestliže od United Energy dostává miliony korun sponzorských darů.

Je to dobrá zpráva, protože plánovaná megaspalovna měla každý rok zbytečně pohltit desítky tisíc tun kvalitních recyklovatelných surovin. Obří spalovny jsou navíc nepotřebné, toxické i drahé. Proto prosazujeme, aby vláda raději usnadnila třídění a rozhýbala recyklaci.

Více informací na www.hnutiduha.cz/aktualne/soud-skoncoval-s-plany-na-paleni-recyklovatelnych-odpadu-v-moste-urednici-byli-podjati

EUROAMERICKÁ DOHODA
Více HDP na úkor spotřebitele?

Američtí a evropští diplomati vyjednávají o nové smlouvě o volném obchodu. Spolupráce napříč oceánem je důležitá: bez společného postupu napříč Atlantikem nemůžeme dost dobře řešit globální problémy, jako jsou změny podnebí nebo obří daňové úniky.

Ovšem některé body jednání nadzvedly obočí řadě lidí. Mohly by totiž dalekosáhle proměnit naše životy, aniž bychom to čekali, chtěli nebo schválili - smlouva by mohla například zrušit či značně omezit platná pravidla na ochranu zdraví a životního prostředí.

Diplomati tak musí nakreslit hodně tlustou čáru mezi banálními technickými normami a změnami, jež by proměnily náš každodenní život a snížily jeho kvalitu.

Nahlédněte do naší analýzy euroamerického obchodního a investičního partnerství, kterou od nás obdrželi nově zvolení čeští europoslanci: www.hnutiduha.cz/publikace/diplomacie-vsedniho-zivota
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů