Sobota, 27. dubna 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Pět šumavských měst a obcí podalo k pražskému správnímu soudu žalobu na ministerstvo životního prostředí kvůli plánu péče. Plán prý mimo jiné zabraňuje rozvoji obcí a může omezovat lidi žijící na území národního parku. Žalobu podporuje i Svaz obcí národního parku Šumava. Ministerstvo je však přesvědčeno, že postupovalo ohledně Plánu péče o NP Šumava plně v souladu se zákonem.

Německo do zvláštního fondu určeného na boj proti klimatickým změnám letos poskytne 750 milionů eur (20,6 miliardy korun). Kancléřka Angela Merkelová zároveň vyzvala ostatní vyspělé země, aby se k německé snaze připojily. Peníze jsou prý potřeba pro spuštění projektů, které omezí emise oxidu uhličitého (CO2) v rozvojových zemích.

Costa Concordia se vydala na poslední plavbu. Tři sta metrů dlouhý vrak výletní lodi, která před dvěma a půl lety ztroskotala, míří do Janova, kde bude sešrotován. Na první kritickou fázi vyzvednutí zrezivělého vraku dohlíželo na 500 techniků, inženýrů a potápěčů. Na operaci dohlížejí i ekologové, kteří hlídají, zda z lodi nevytékají chemické látky nebo zbytky paliva.

Začala platit evropská směrnice o posuzování vlivů na životní prostředí, která přináší lepší ochranu životního prostředí a snížení administrativní zátěže vyplývající z evropských předpisů. Směrnice dává členským státům mandát ke změně postupů pro posuzování vlivů na životní prostředí, zavádí časová období pro jednotlivé fáze hodnocení či aktualizuje screeningová kritéria. Členské státy musí tato pravidla uplatnit nejpozději do 16. května 2017.
Součástí balíku změn v rámci zákona o posuzování vlivů na životní prostředí je i návrh, aby byl připravovaný projekt pozastaven, dokud soud nerozhodne o přípradné žalobě proti povolení stavět.

Každoročně se na světě vyrobí zhruba dvacet miliard párů bot a jsou kvůli různosti a kombinacím použitých materiálů prakticky nerecyklovatelné. Podle návrhářky Elišky Kuchtové (Respekt, 10. 2. 2014) by bylo možné řešit nadprodukci tiskem bot na míru pomocí 3D tiskáren.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů