Čtvrtek, 25. dubna 2024

Okresní soud opět projednává údajnou černou skládku na Slovácku

Okresní soud opět projednává údajnou černou skládku na Slovácku

Okresní soud v Uherském Hradišti dnes opět projednával kauzu někdejšího starosty Mistřic Martina Ondrouška (nez.), který je stíhán za údajné provozování černé skládky. Ondrouškovi loni uložil tříletý trest podmíněně odložený na stejnou dobu a peněžitý trest 100.000 Kč. Krajský soud ve Zlíně ale po odvolání obžalovaného i státního zástupce rozsudek zrušil a vrátil případ zpět do Uherského Hradiště.

Tamní senát dnes podle pokynů odvolacího soudu opětovně vyslechl obžalovaného, který znovu vinu odmítl. Předseda senátu Jiří Přibyl poté věc odročil na srpen kvůli doplnění znaleckého posudku ohledně skládky.

Státní zástupce komunálního politika viní z neoprávněného nakládání s odpady, porušení povinnosti při správě cizího majetku a zneužití pravomoci úřední osoby. Podle okresního soudu se ale bývalý starosta dopustil jen posledně jmenovaného činu. Ondrouškovi hrozí až deset let vězení.

Třiačtyřicetiletý muž podle obžaloby označil místo za částí obce Javorovec za legální skládku, nechal tam navážet odpad, a navíc to údajně při svém podnikání nabízel i zákazníkům. Ondroušek podle okresního soudu nepřispěl k ohrožení životního prostředí, neboť na místo byl odpad navážen už dříve. Podle senátu sice nebyla prokázána výše způsobené škody, ale bývalý starosta údajně nejednal v zájmu obce.

Podle okresního soudu měl z činnosti prospěch on i další subjekty, které by za ukládání odpadu jinam musely platit více. Policie se začala případem zabývat po anonymním oznámení. Podle soudu se podařilo prokázat, že v letech 2008 až 2010 bylo na plochu vyvezeno nejméně 1554 tun odpadu, hlavně stavební suti a zeminy. Podle rozsudku si dva subjekty, kterým Ondroušek umožnil uložení odpadu na skládku, přišly na více než půl milionu Kč.

Obžalovaný tvrdí, že stavební firmu a dalšího podnikatele jen požádal o zavezení zeminy do "žlebu". Ondroušek, který je stále zastupitelem, uvedl, že se nikdo neobohatil a obci nevznikla žádná škoda. Podle obhájce byla obec naopak jediná, které činností Ondrouška vznikl prospěch, neboť skládka prý byla díky navezené suti a zemině alespoň na povrchu upravená.

Mistřicím podle obžaloby vznikla škoda více než 1,5 milionu korun. Obec se o náhradu škody přihlásila, soud jí ji ale nepřiznal, neboť ji nevyčíslila. Skládka v Javorovci vznikla jako provizorní v 80. letech kvůli uložení suti ze spadlé budovy tehdejšího národního podniku Mesit (1984). Poté byla sice uzavřena, ale lidé z okolí tam odpad naváželi dál.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů