Úterý, 19. března 2024

StretetView cars monitorují úniky plynu

StretetView cars monitorují úniky plynu

Vozy Google StreetView nyní umí víc, než že Vám umožní prozkoumat místa, kde jste nikdy nebyli. Senzory připevněné na vršek vozů zmapovaly stovky úniku plynu v okolí Bostonu, New York Staten Island a Indianapolis.

Auta nachází asi jeden únik za 1,5 km v Bostonu a Staten Island. Úniky jsou méně obyčejné v Indianapolis, vyskytující se zhruba jednou za každých 320 km jízdy.

Úniky plynu jsou trojitou hrozbou: mohou způsobit výbuch, urychlit růst globálního oteplování a utrácet peníze. Studie loni zjistila, že emise plynu v USA jsou 1,5 až 1,7 krát vyšší než podle současných odhadů, souvisí to se složitostí odhalení netěsností.

Mapovací projekt vyvinuta s fondem ochrany životního prostředí skupina právníků se sídlem v New Yorku. Má za cíl určení problematických míst a motivovat a podporovat plynárenské společnosti, aby je opravily.

Mapy úniků


Tři StreetView automobily byly vybaveny senzory, vyvinutých na Colorado State University, odhalují, kde se úniky nacházejí a odhadují množství unikajícího plynu. Od března loňského roku, auta nacestovala tisíce kilometrů v každém z měst. Na místa úniků se vrátila alespoň jednou a ověřila, že problém byl skutečně na tomto místě.

Tři města byla vybrána jako typická, která jsou náchylná k úniku plynu. Mnoho z trubek v Bostonu a Staten Island je více než 50 let starých a jsou vyrobeny z materiálů, které jsou náchylné ke korozi, například Staten Island je také místem masivních skládek - pravděpodobného zdroje metanu.

Od července jsou k dispozici veřejnosti mapy úniku plynu on-line. Fond ochrany životního prostředí chce, aby se v projekt budoucnosti rozšířil na další města o další typy znečišťujících látek kromě plynu.

Mapy jako je tato, jsou důležitým prvním krokem k pochopení toho, jak všudypřítomné tento problém může být, říká Nathan Phillips z Bostonské univerzity. Phillips již dříve objevili tisíce úniku plynu v Bostonu a San Franciscu.

Zdroj: www.newscientist.com

Překlad: EnviWeb

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů