Pátek, 29. března 2024

Mongolsko se inspiruje ochranou přírody v Krkonoších

Mongolsko se inspiruje ochranou přírody v Krkonoších

Náměstek ministra Vladimír Dolejský dnes přijal tříčlennou mongolskou delegaci složenou ze zástupců mongolského Ministerstva životního prostředí a zeleného rozvoje a ředitele přísně chráněné oblasti Gobi.

Česká strana seznámila mongolské zástupce se zásadami územní ochrany přírody a zvláštní druhové ochrany v České republice. Mongolská delegace informovala o úspěšně fungujícím programu reintrodukce [1] koně Převalského. V souvislosti s připravovanou novelizací zákonů a programů na ochranu přírody projevilo Mongolsko velký zájem o spolupráci v oblasti monitoringu druhů a praktických záležitostí týkajících se ochrany přírody.

Na závěr jednání potvrdil náměstek Dolejský stálou podporu MŽP programu na navrácení koně Převalského zpět do volné mongolské přírody. Mongolsko je jednou z prioritních zemí pro realizaci českých rozvojových projektů, pokrývajících oblast zajištění zdrojů pitné vody, hydrogeologické průzkumy a řešení starých ekologických zátěží. Česká republika participuje i na projektu dlouhodobé reintrodukce koně Převalského.

Po jednání odjela mongolská delegace na návštěvu Krkonošského národního parku, kde ji zástupci Správy KRNAP seznámili s managementem nejstaršího národního parku u nás.

Zdroj:MŽP
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů