Pátek, 26. dubna 2024

IBM pomůže Pekingu se smogem. Vyhne se tak tažení proti americkým firmám

IBM pomůže Pekingu se smogem. Vyhne se tak tažení proti americkým firmám

Peking tlačí na čínské firmy, aby místo výrobků velkých amerických technologických firem raději nakupovaly čínské zboží. Firma IBM ale našla tento měsíc cestu, jak se s čínským tlakem vyrovnat.

Uzavřela s městem Peking desetiletou smlouvu o spolupráci při vývoji a využití počítačových technologií v "boji proti smogu", tedy v oblasti, kde není velká čínská konkurence. Přitom chce využít technologií, na které se bude do budoucna orientovat, nahradí jimi část své dosavadní výroby serverů.

Snowden jako záminka

Tažení proti americkým firmám zdůvodňuje Čína "bezpečnostními důvody". Odvolává se přitom na odhalení rozsahu americké elektronické špionáže v zahraničí spolupracovníkem tajných služeb USA Edwardem Snowdenem. "Pozici čínské vlády posílilo to, co vyzradil Snowden. Když mají tuhle výmluvu, snaží se agresivně podporovat domácí značky," řekl agentuře Bloomberg Duncan Clark, šéf konzultační firmy BDA China, která se specializuje na technologie v Číně.

Kvůli "posílení počítačové bezpečnosti" tak nyní mají čínské státní úřady přestat nakupovat třeba operační systém Windows 8 od Microsoftu. Čínský bankovní regulátor podle svého vlastního vyjádření zase "povzbuzuje" banky, aby přestaly používat databáze a systémy pro ukládání dat od amerických společností Oracle a EMC.

Čínské firmy a úřady se chtějí zbavit také serverů do IBM. Komerční banky k tomu vyzvalo ministerstvo financí a centrální banka. A vláda prý prověřuje, zda používání strojů od IBM nepoškozuje "národní finanční bezpečnost".

Výrobky od amerických firem chce přestat nakupovat i čínský internetový obchod a vyhledávač Alibaba, který je v soukromých rukou, a telekomunikační operátoři prý už nechtějí čipy od firmy Qualcomm.

Windows od Microsoftu ve všech jeho verzích má teď nahradit operační systém Linux, ovšem ve verzi vyráběné čínskými firmami. Další počítačová zařízení a programy by prý mohly zastoupit výrobky od čínského Huaweie, firmy Digital China či Beijing SI Hitech a dalších společností.

Americké firmy už letos zaznamenaly výrazný propad prodejů. V případě IBM to bylo v květnu, kdy začalo čínské tažení proti americkým technologickým firmám, o 23 procent. Podepsalo se to i na předpokládaných ziscích společnosti.

IBM ovšem vydala prohlášení, kde připouští propad zisku mimo jiné kvůli situaci v Číně, ale zároveň tvrdí, že se její zisky zřejmě na konci roku 2014 a v roce 2015 opět zvýší. A IBM chce i kvůli tomu investovat do vývoje v Číně.

Od serverů k větru

Místo do dosavadního vývoje velkých serverů ale půjdou peníze více do projektů zpracování "velkých dat" a jejich ukládání do "cloudu", tedy na vzdálených úložištích přístupných po internetu. Naopak z části tradiční produkce serverů firma vycouvává - výrobu zařízení nižší úrovně už prodala za 2,3 miliardy dolarů čínské firmě Lenovo.

Smlouva s Pekingem se týká právě využití těchto nových technologií a jejich propojení se sociálními sítěmi na internetu. V čínském hlavním městě mají předpovídat úroveň znečištění vzduchu na tři dny dopředu, řídit zapojení obnovitelných zdrojů energie do sítě, sledovat energetickou účinnost průmyslu a vyhodnotit, jakou výrobu případně zastavit.

V prodeji těchto systémů vidí firma velkou příležitost. Jen Peking chce do zlepšení ovzduší investovat do roku 2017 přes 160 miliard dolarů. IBM už část systému dodala v rámci "pilotních projektů" do dalších provincií Číny. Řídí zde například větrné elektrárny.

AUTOR: Marek Hudema
AUTOR-WEB: www.ihned.cz

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů