Pátek, 26. dubna 2024

Energetická přeměna Francie

Energetická přeměna Francie

ilustrační obrázekV druhé polovině června představila francouzská ministryně ekologie, udržitelného rozvoje a energetiky Ségol`ene Royal návrh nového zákona o energetické přeměně, který je s napětím očekáván už dva roky. Z textu vyplývá, že se Francie bude snažit omezit globální oteplování např. skrze daňové úlevy vztahující se na tepelné izolace budov a elektrické automobily.

Návrh zákona bude v Parlamentu projednáván v následujících měsících a jeho hlavními cíli jsou snížení emisí CO2 a spotřeby energií a zvýšení podílu energie z obnovitelných zdrojů. Zákon by mohl být schválený během prvního čtvrtletí příštího roku.

Hlavní témata a opatření, se kterými návrh zákona počítá:

  1. JADERNÁ ENERGIE

Snížení podílu jádra v energetickém mixu ze 75 % (r. 2013) na 50 % (r. 2025); Royal vlastně převzala jeden z Hollandových závazků z jeho prezidentské kampaně. Instalovaný jaderný výkon bude zafixován na své současné úrovni 63,2 GW. Návrh zákona ale nepočítá s uzavřením dvou reaktorů elektrárny Fessenheim, avizovaného Hollandem a dokonce ani neuděluje vládě pravomoci k uzavření jaderných reaktorů. "Je potřeba najít spravedlivou rovnováhu mezi zájmy státu, jehož úkolem je definovat energetickou politiku a společností EDF, jenž je veřejně obchodovatelnou společností," uvedla Royal. Prodloužení životnosti reaktorů nad 40 let rovněž v návrhu chybí a Greenpeace ho kritizuje jako snahu vyjít vstříc právě EDF.

  1. OBNOVITELNÉ ZDROJE

Zvýšení produkce energií z obnovitelných zdrojů až do výše 32% podílu na spotřebované energii v roce 2030 (23% do r. 2020). Zjednodušení procesu podávání žádostí o povolení větrných či fotovoltaických parků. Nahrazení stávajícího principu dotací tržním mechanismem s doplňkovou finanční kompenzací. Zachování přehrad v režii státu, a to navzdory požadavku Bruselu na jejich otevření konkurenci.

  1. ENERGETICKÁ SPOTŘEBA BUDOV

Snížení energetické spotřeby budov, která v současné době představuje 44 % celkové energetické spotřeby Francie. V případě rozsáhlých prací spojených s údržbou budov bude povinné provést práce vedoucí ke zlepšení energetických vlastností budov - např. vnější izolace budov, izolace střech a podkroví, jednotlivých místností. Na takto povinně prováděné práce bude možné uplatnit 30% daňové odpočty.

  1. ELEKTRICKÉ AUTOMOBILY

Navýšení bonusu na pořízení 100% elektrických vozidel; cílem je dosáhnout navýšení počtu elektrických vozidel ze současných 25 000 na 2 mil. v roce 2020. Pomoci k tomu má řádná motivace občanů - kromě ekologického bonusu 6 000 eur bude možné v některých případech získat dodatečný "přechodový" příspěvek až ve výši 10 000 eur. Flotila vozidel veřejné správy by měla v roce 2020 čítat na 50 % elektrických vozidel. Nově budovaná nebo rekonstruovaná veřejná parkoviště budou povinně vybavena nabíjecími stanicemi pro elektromobily. Do roku 2030 by tak mělo být zřízeno 7 mil. nabíjecích stanic a pro stavební společnosti to znamená nutnost dohodnout se na jednotných normách, což se jim dodnes zatím nepodařilo.

Zpracoval kolektiv pracovníků zahraničního zastoupení MPO ČR/CzechTrade v Paříži.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů